ВООЗ: Україна перша в Європі за кількістю хворих на кір

ВООЗ: Україна перша в Європі за кількістю хворих на кір

Захворюваність на кір в Україні є найвищою серед країн Європейського регіону за результатами 2018 року.

Про це йдеться у звіті Всесвітньої організації охорони здоров’я.

Як повідомляється, у 2018 році на кір захворіло понад 82 тисячі людей, частка України за кількістю хворих складає більше половини від цієї цифри — понад 53 тисячі. Слідом йде Сербія — понад 5000 хворих, Ізраїль – 2919, Франція – 2 913, Італія – 2517, Росія – 2256, Грузія – 2203.

За даними звіту, у 2018 році було зареєстровано рекордну у цьому десятилітті кількість людей, що заразилися вірусом кору, це у 3 рази перевищує показник за 2017 рік і в 15 разів — за 2016.

Щодо летальних випадків від кору, то в Європі в 2018 році померли 72 людини, з них 16 — в Україні.

 

В Європейському регіоні більшість держав-членів з недостатнім охопленням імунізацією проти кору відносяться до категорії країн із середнім рівнем доходів. Європейське регіональне бюро ВООЗ допомагає цим країнам в узгодженому здійсненні стратегії для роботи у відповідних програмних напрямках.

Нагадаємо, в Україні не оголошуватимуть епідемію кору.

Кір — небезпечне вірусне захворювання, що швидко поширюється. 9 із 10 людей, з якими контактувала інфікована особа, теж захворіють, якщо вони не були щеплені. Вірус кору поширюється під час кашлю та чхання. Вірус лишається активним і живе в повітрі або на інфікованих поверхнях протягом 2 годин. Симптомами кору є значне підвищення температури, висип, можуть виникати нежить, кашель, почервоніння очей. Серед ускладнень кору — отит, бронхіт, пневмонія, діарея, енцефаліт. Ця хвороба може призвести навіть до смерті.

Фото: gettyimages