Українець Михайлюк змінив клуб в NBA

Українець Михайлюк змінив клуб в NBA

Баскетболіст Святослав Михайлюк перейшов з "Лос-Анджелес Лейкерс" до "Детройт Пістонз". Чому це відбулося і які перспективи українця у новому клубі, в ефірі "РанокПРО" розповів спортивний коментатор Костянтин Дульцев.

Ведучий:

Костянтин Дульцев

Українець Святослав Михайлюк у ніч на 6 лютого перейшов з "Лос-Анджелес Лейкерс" до "Детройт Пістонз". Це був обмін. В NBA від раптових обмінів не застрахований ніхто, навіть зірки.

Прізвище Михайлюка жодного разу не виникало в чутках про обмін, але це сталося. Можна говорити, що головна причина  значно ширша за скромну персону українця. Нинішня система "Лейкерз" просто не працює. Якщо до травми ЛеБрона Джеймса команда перебувала у зоні плей-оф, то після травми триразового чемпіона NBA справи у команди погіршилися досить відчутно. ЛеБрон повернувся, але учора вночі "Лейкерз" з ним у складі програли "Індіані" 94:136. Все, що треба знати про цей поєдинок – це найбільша ганебна поразка Джеймса в кар’єрі.

"Лос-Анджелес" впали на 10-е місце в конференції. Тепер їх від 8-ї сходинки, де розташувався "Кліпперз", відділяє три перемоги. Схоже, що "Лейкерз" вже усвідомили всю важкість ситуації і почали діяти.

На 99% Святослав просто став першої ластівкою великих змін у команді. Чи є провина Святослава у тому, що він опинився першим на відхід? Напевно, що є. Михайлюк не виконав головної умови свого перебування в "Лейкерз" – він не влучав триочковий. Щодо сезону – в оптимістичному тексті про перспективи Святослава доводилося констатувати, що в "Лос-Анджелесі" є кому розігрувати, є кому підбирати, є кому пасувати, є кому йти під кошик. Але від українця очікували, що він буде влучати саме триочкові кидки. Його відсоток у грі став великим розчаруванням для клубу. Ми вимушені констатувати, що Михайлюк не може внести собі в актив перші півсезону в NBA.

Тепер він гратиме в "Детройті". Що чекає Михайлюка в "Детройті" – це велике питання. Святослав не міг з елітного снайпера просто так перетворитися у посереднього лише за півроку. Ймовірно, його проблема в голові, і кристалізувалася вона від браку кидків і недостатньої впевненості у собі. Святославу у будь-якому разі доведеться стиснути зуби і розпочати усе заново. У першу чергу, від того, як сам Свят проаналізує та оцінить ці події, залежатиме його майбутнє в Лізі.

"Детройт" – це не найгірша команда для Святослава, це команда зі славною історією, в якої є дві зірки. Новий клуб Святослава серйозно претендує на плей-оф, відстаючи лише на одну перемогу від 8-го місця, та на дві – від 7-го. Тобто він йде 9-им з перспективою вийти на 7-му позицію. І буде кумедно, якщо у підсумку Святослав гратиме у плей-оф, а "Лейкерз" не гратиме. Але це буде в квітні, побачимо. До цього Святославу треба принаймні закріпитися у складі команди NBA. Тепер вже мова йде про будь-яку команду.

Те, що не вийшло в "Лейкерз" – це дуже дивно. Коли його обирали на драфті, і коли вибрали його під 47-им номером, в кімнаті "Лос-Анджелес Лейкерз" було величезне свято.

Для NBA переходи – це взагалі нормальна практика. У контрактах декількох гравців, таких як ЛеБрон Джеймс, записано, що вони можуть накласти вето на перехід і залишитись. Усі інші зобов’язані пакувати валізи і їхати до іншого міста.