Більшість українців не довіряє судовій владі, але чинити самосуд неправильно — П’ятак

Більшість українців не довіряє судовій владі, але чинити самосуд неправильно — П’ятак

Абсолютна більшість громадян України не довіряє судовій владі, переконаний старший аналітик компанії "Чесно: фільтруй суд" Іван П’ятак. В ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Вдень" він також наголосив, що без тиску громадянського суспільства органи державного суспільства є пасивними.

Ведучий:

Роман Коляда

"У рамках нашої компанії ми часто робимо заміри, наскільки суду та його діяльності довірять люди. Цей критерій довіри до судової влади дуже низький. У 2017 році він взагалі коливався в межах статистичної похибки. Зараз він трохи підвищився, проте все одно залишається низьким на рівні 10 відсотків. Ми можемо говорити про те, що абсолютна більшість громадян України не довіряє судовій владі", — зазначив Іван П’ятак.

Він зауважив, що часто самі судді своєю діяльністю дискредитують свою судову владу.

"Самі судді своєю діяльністю часто дискредитують свою судову владу, оскільки ми часто бачимо кримінальні провадження щодо суддів в частині порушення корупційних скандалів, в частині п’яної їзди за кермом, в непритягненні суддів до відповідальності, які порочать суддівську мантію. Це має дуже негативний вплив на саме сприйняття суду... Аналогічно ми можемо говорити і про якість судового процесу. Вона залишається незадовільною, оскільки для того, щоб відновити права, потрібно ефективно і швидко це робити. Те, що справи у нас тягнуться по 5-8 років, це не є нормально. Такий довгий строк розгляду дорівнює тому, що право людини ніколи не буде відновлено", — зауважив П’ятак.

Він зауважив, що потрібне реформування судової системи.

"Без реформування ми ніколи нічого не відновимо. Перш за все, потрібні якісні судді з цінностями, які розуміють проблему і намагаються вирішити її, допомогти людям відновити справедливість. По-друге, потрібно обов’язково починати з себе. Це не правильно, коли кожен буде влаштовувати самосуд. Тому що буде такий критичний момент, коли ми скоротимося до рівня третіх країн, які вирішують свої питання за допомогою зброї", — додав він.

Читайте також: Нові подробиці вбивства подружжя біля суду в Миколаєві — коментує журналіст УР

Іван П’ятак наголосив, що без тиску громадянського суспільства органи державного влади є пасивними.

"Без тиску громадянського суспільства органи державної влади є пасивними. Громадянське суспільство є тим стимулюючим аспектом для проведення цих реформ, для втілення їх в життя. І чим більшим буде цей тиск, тим швидше і краще ми зможемо це реформувати", — прокоментував П’ятак.

Прослухати повну версію.