Адвокат розповів, яку процедуру встановлює закон про перехід релігійних громад

Адвокат розповів, яку процедуру встановлює закон про перехід релігійних громад

В ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Зранку" адвокат, кандидат юридичних наук Василь Мірошніченко розповів, яку процедуру встановлює закон про перехід релігійних громад.

Ведуча:

Тамара Гусейнова

"Закон про перехід релігійних громад відобразив ті реалії, які склалися у нас в країні. Тому що після початку збройної агресії Росії, захоплення Криму, інтервенції на Сході України почалися переходи громад, і закон лише відобразив цю практику", — зазначив Василь Мірошніченко.

Адвокат зауважив, що внесено зміни в два закони.

"Внесено зміни в два закони. Перший — про свободу совісті та релігійні організації. Другий закон стосується процедури реєстрації релігійних організацій та змін до статутів релігійних організацій. Це закон про державну реєстрацію юридичних та фізичних осіб, підприємців та громадських формувань", — сказав він.

Василь Мірошніченко розповів, яку процедуру встановлює закон про перехід релігійних громад.

"В цих законах відображено порядок, як повинна голосувати громада, а саме: потрібно дві третини віруючих. Закон не вимагає, що серед цих двох третин має бути чи священик, чи десятка, яка була зареєстрована і заснувала релігійну громаду. В ідеалі потрібно ще запросити лектора-науковця в області релігії, щоб той розповів про останні історичні події, насамперед, створення власної автокефальної церкви. Далі потрібно підготувати загальні збори та сформувати список учасників громади і бажано завірити його у місцевому органі самоврядування. Закон це не вимагає, проте це рекомендується зробити, аби уникнути подальших судових позовів щодо оскарження", — пояснив адвокат.

Читайте також — З'явився перелік церков, які зобов'язані вказувати приналежність до РПЦ

Нагадаємо, 17 січня Верховна Рада ухвалила закон, який визначає в який спосіб релігійна організація може змінити свою підлеглість діючим в Україні та за її межами релігійним центрам. Від 31 січня закон про перехід релігійних громаднабуває чинності.

6 січня у Стамбулі Вселенський патріарх Варфоломій передав Митрополиту Київському та Предстоятелю Православної церкви України Епіфанію Томос про автокефалію Православної церкви України.

5 січня у Стамбулі Вселенський патріарх Варфоломій підписав Томос про автокефалію для Української православної церкви.

Як повідомлялося, 15 грудня на Об’єднавчому соборі архієреї церков обрали Митрополита Епіфанія предстоятелем Єдиної Помісної Православної Української церкви.

Прослухати повну версію.