Кожна десята дитина народжується передчасно — Балясна

Кожна десята дитина народжується передчасно — Балясна

Кожна десята дитина народжується передчасно. В ефірі Українського радіо в програмі "Активізація з Людмилою Тягнирядно" голова Української асоціації батьків передчасно народжених дітей "Ранні пташки" Олександра Балясна та керівниця відділу комунікацій асоціації Алеся Азарова розповіли про тенденцію збільшення кількості дітей, народжених передчасно, та якої допомоги потребують такі діти.

Ведуча:

Людмила Тягнирядно

З чого почалась ідея створення Української асоціації батьків передчасно народжених дітей "Ранні пташки"?

Олександра Балясна: заснування організації спровокувало народження дитини передчасно. Через час я зрозуміла, що я можу підтримати інших і бут корисною для суспільства. Тому зараз я займаюсь цим з моєю великою командою.

Алесю, ви як представниця цієї великої команди. З чого почалася Ваша історія?

Алеся Азарова: я також мама передчасно народженої дитини. Моя історія так само почалась з власного досвіду. Після цього я вирішила. Що хочу долучитися й допомагати іншим мама виходити з цього стресу.

За даними ВОЗ, з кожним роком таких діток стає все більше. Як ви вважаєте, з чим це пов’язано? І чи варто до цієї теми ставитися так боязко?

Олександра Балясна: справді, у всьому світі є тенденція до збільшення статистики народжених передчасно. Світова статистика говорить, що це кожна десята дитина. В Україні це близько 20 тисяч. Ми орієнтуємося на цю цифру. Чому ми говоримо про це в глобальних масштабах, бо це фактично стосується кожного. Більшість випадків передчасного народження дитини не можна передбачити. Дуже часто це відбувається без с особливих причин. Відповідно ми маємо готувати суспільство і громадський сектор для того, щоб цю дитину правильно прийняти й адаптувати, якщо є потреба в її адаптації. Це стосується не окремої людини, а суспільства в цілому. Це стосується всіх ланок охорони здоров’я, реабілітації, інтеграції в суспільство, тому ми маємо працювати з усіма ланками, а також з перинатальною тематикою глобально.

Наша організація має три мети. Ми говоримо про те, що треба зменшити кількість таких пологів, ми говоримо про ті профілактичні засоби, які можна зробити, а також якщо дитинка народилася передчасно, щоб максимально комфортно та з усіма максимальними стандартами її виходжували. І далі, якщо потрібна реабілітація, аби ця реабілітація була надана високому та ефективному рівні.

Як сприймають цю тему у світі? Наскільки сучасні методи дозволяють підтримувати ці родини?

Олександра Балясна: якщо говорити про світові тенденції, то тема абсолютно не нова.Для мене було відкриттям, що схожі організації існують практично в усіх країнах світу. Коли ми відкрили для себе досвід інших країн, ми зрозуміли, що настав час наздоганяти ці країни з їхнім досвідом, переймати цей досвід і обов’язково застосовувати його в Україні.

Як допомагають дітям за кордоном? Що варто було б перейняти Україні?

Алеся Азарова: для мене було відкриттям, що не важливо, чи це розвинута країна, чи яка розвивається, є дуже багато схожих проблем. Батьки відчувають той самий стрес. Діти проходять  однаковий етап виходжування. Лікарі застосовують одні й ті самі підходи для того, щоб виходити дитину. Але на організаційному рівні все ж відрізняються умови, відрізняється забезпечення і є над чим працювати.

Олександра Балясна: Україна наприкінці 2018 року отримала європейські стандарти догляду за новонародженими дітьми, які складаються з 11 тем. Це перші міждисциплінарні стандарти, які об’єднують всі теми, які стосуються від народження дитини до виписки додому. 220 експертів з 35 країн долучилися до цього. Я думаю, що вони допоможуть покращити нам рівень догляду. Я не кажу про перспективу одного року, я кажу про десятиліття, які загалом можуть вплинути на покращення здоров’я нації. Дуже важливо було уніфікувати стандарти, аби дітки мали найкращий старт в житті.

Які це саме стандарти?

Олександра Балясна: наприклад, 11 тем, які вони містять, це народження, транспортування, етичні рішення, гігієна пацієнта та миття рук, це стандарт з перевезення, це стандарт на збереження даних з клінічних протоколів. Ці теми стосуються перебування дитини на території медичного центру, медичного закладу. Ці стандарти були прийняті Міністерством охорони здоров’я, і далі будуть зводитись на національний рівень, адаптуватися та імплементуватися.  

Якої допомоги потребують діти, народжені передчасно? Що потрібно робити в перші дні?

Алеся Азарова: коли в тебе народжується дитина передчасно, перше, що ти чуєш, що дитина стабільно важка. В такій ситуації важливо знати, що ти не один, що є батьки, які вже проходили таку історію.Коли відомо, що жінка народить передчасно, їй першочергово роблять уколи для розкриття легенів дитини. Потім дитина потрапляє до лікарів, її починають реанімувати, перевіряють все. В перші тижні дитина сама нічого не може. Сама не дихає. Сам не може їсти. Вона сама не тримає температуру. Для всього цього є апаратура,є лікарі, які за всім цим слідкують. Мама має налагодити грудне вигодовування і допомагати своїй дитинці. Це процес, в який залучені всі.

Які стереотипи та міфи існують у світі щодо дітей, народжених передчасно?

Олександра Балясна: Люди не розуміють, що для того, щоб виходити таку дитину треба високоякісне обладнання, якого дуже часто не вистачає. Треба, щоб були фахівці, які вміють на цьому обладнанні працювати. Потрібне спеціальне лікування, харчування для передчасно народжених дітей, яке батьки досі мають закуповувати за власні кошти, а це дуже великі кошти, і не кожна родина може витратити до ста тисяч гривень. Так коштував в середньому виходжування дитини на терміні, коли вона потрапляє у відділення інтенсивної терапії до моменту виходжування на другому етапі. Середньостатистична дитина, яка народжується з вагою 1 кг 200 грамів або 1 кг 500 грамів виходжується приблизно два місяці.  

Алеся Азарова: є дуже великий комплекс того, що батьки повинні купувати для того, щоб дитинку виходити. До передчасних пологів практично ніхто не готовий, і дуже часто сім’я стикається з тим, що у них немає достатньо коштів. Мета нашої організації — зробити так, щоб виходжування передчасно народжених дітей фінансувалося за рахунок платників податків.

Нагадаємо, щорічно півтора мільйони дітей народжується раніше терміну. З них в Україні — близько 25 тисяч. Такі дані озвучило Міністерство охорони здоров’я у 2018 році.

Прослухати повну версію.

На фото: голова Української асоціації батьків передчасно народжених дітей "Ранні пташки" Олександра Балясна, керівниця відділу комунікацій асоціації Алеся Азарова та ведуча Людмила Тягнирядно