МОЗ не оголошуватиме епідемію кору — Супрун

МОЗ не оголошуватиме епідемію кору — Супрун

Міністерство охорони здоров'я не оголошуватиме епідемії кору в Україні.

Про це повідомила в. о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун після засідання уряду, повідомляє Укрінформ.

"Ми не будемо оголошувати епідемію кору", — сказала вона та закликала громадян робити щеплення від кору.

Водночас, як заявила Супрун у Фейсбук, вакцинація за календарем профілактичних щеплень є безоплатною — її можна зробити у сімейного лікаря або педіатра.

"Сьогодні є абсолютно всі вакцини за календарем, тому не відкладайте свій захист", — написала вона.

 
Нагадаємо, з початку 2019 року в Україні спостерігається ріст кількості хворих на кір, зокрема, з початку року померло 5 осіб. Через це ще минулого тижня в. о. міністра охорони здоров'я заявляла, що МОЗ підготує документи для скликання спеціальної комісії з розгляду питання необхідності оголошення епідемії кору в Україні.
 
Кір — небезпечне вірусне захворювання, що швидко поширюється. 9 із 10 людей, з якими контактувала інфікована особа, теж захворіють, якщо вони не були щеплені. Вірус кору поширюється під час кашлю та чхання. Вірус лишається активним і живе в повітрі або на інфікованих поверхнях протягом 2 годин. Симптомами кору є значне підвищення температури, висип, можуть виникати нежить, кашель, почервоніння очей. Серед ускладнень кору — отит, бронхіт, пневмонія, діарея, енцефаліт. Ця хвороба може призвести навіть до смерті.
 
 
Зазначимо, у 2019 році вперше в історії свідома відмова від щеплень увійшла до щорічного списку 10 глобальних загроз здоров’ю, який формує Всесвітня організація охорони здоров’я.