У НАТО затвердили протокол приєднання Північної Македонії до альянсу

У НАТО затвердили протокол приєднання Північної Македонії до альянсу

Посли держав-членів НАТО затвердили додаток протоколу про приєднання Македонії до Організації Північноатлантичного договору.

Про це повідомляє Euractiv.

За даними видання, представник НАТО заявив, що дата підписання протоколу про вступ 30-го члена альянсу буде визначена "у найближчі дні", після того, як Афіни та Скоп'є ратифікували історичну угоду, яка завершила їхній 27-річний спір, який блокував зусилля Скоп'є на вступ до НАТО і ЄС.

"Це практично означає, що Північна Македонія могла б стати членом НАТО на липневому саміті, якщо інші союзники НАТО також прискорять процедури ратифікації. Зазвичай процес ратифікації триває рік", — йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, депутати параламенту Греції підтримали угоду з колишньої Югославською Республікою Македонія про її перейменування в Республіку Північна Македонія. За цей договір зі Скоп'є 25 січня проголосували 153 депутати, проти висловилися 146 депутатів, ще один утримався.

Як повідомлялося, з 2005 року Греція блокувала вступ Північної Македонії в НАТО і Євросоюз, оскільки не хоче, щоб сусідня країна носила назву грецького регіону — Македонія. Греки вважають, що назва "Македонія" належить одній з їх північних провінцій, де народився Олександр Македонський, а сусідня країна нібито просто запозичила назву для своєї країни. Тепер, після перейменування Македонії, грецький парламент має затвердити договір про нову назву сусідньої країни як Республіки Північна Македонія.

на фото — мапа Північної Македонії з Вікіпедії