ВСУ дозволив арешт акцій банків Росії за анексію Криму

ВСУ дозволив арешт акцій банків Росії за анексію Криму

Верховний суд України надав дозвіл на виконання рішення Арбітражного суду в Гаазі (Нідерланди) про стягнення з Російської Федерації компенсації за експропрійоване в Автономній Республіці Крим майно.

Про це повідомляє прес-служба суду.

"У липні 2018 року 18 юридичних осіб та одна фізична особа звернулися до Апеляційного суду Києва із заявою про визнання та надання дозволу на виконання рішення Арбітражного суду (м. Гаага, Королівство Нідерландів) про стягнення сум з боржника — Російської Федерації компенсації за відповідне нерухоме майно, адже позивачі довели, що на території України є майно боржника — іменні акції ПАТ "Акціонерний комерційний промислово-інвестиційний банк", АТ "Сбербанк" та АТ "ВТБ Банк", — йдеться у повідомлені.

Як повідомляється, ухвалою від 5 вересня 2018 року Апеляційний суд Києва, діючи як суд першої інстанції, задовольнив заяву про забезпечення позову, а ухвалою від 25 вересня 2018 року — заяву про визнання та надання дозволу на виконання рішення Арбітражного суду.

Нагадаємо, у травні 2018 року Третейський суд у Гаазі виніс одностайне рішення про те, що Росія несе відповідальність за порушення прав українських інвесторів і має відшкодувати їх компаніям збитки за анексію Криму. Слід зазначити, що це перше в історії рішення, згідно з яким Росія зобов'язана виплатити компенсацію (йдеться про 159 млн доларів) в результаті анексії.