Причина венесуельської кризи в небажанні Мадуро скорочувати соціальні видатки — експерт

Причина венесуельської кризи в небажанні Мадуро скорочувати соціальні видатки — експерт

Причиною кризи в Венесуелі є небажання президента Мадуро скорочувати видатки на соціальну сферу у зв'язку з падінням доходів бюджету. Таку думку в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні.Ввечері" повідомив аналітик Інституту світової політики Микола Бєлєсков.
 
"Коли до влади в 1999 році прийшов Уго Чавес, нафтова компанія "PDVSA" стала підконтрольною державі. Коли її передавали, вона була в дуже гарному стані — видобувала 3,3 млн барелів нафти на день. Коли прийшов Мадуро, вона видобувала вже 2,4, а зараз лише 1,2 млн барелів нафти при тому, що нафта — це основа експорту, а на відповідних об'ємах нафти базувалися всі соцільні гарантії, які були. Мадуро їх успадкував, але коли відбулося падіння видобування, він відмовився скорочувати видатки. Як наслідок, дефіцит бюджету почав фінансуватися через друкарський станок і виникла гіперінфляція", — зазначив експерт. 
 

Нагадаємо, президент Венесуели Ніколас Мадуро почав другий термін перебування на посаді всупереч міжнародній критиці. 10 січня відбулася його інавгурація, Мадуро збирається очолювати Боліварську Республіку Венесуела наступні шість років — до 2025 року.Минулого тижня тисячі венесуельців вийшли на вулиці, щоб змусити президента Ніколаса Мадуро піти з посади президента країни. До загальнонаціонального протесту закликали представники опозиції Національної асамблеї (парламент Венесуели).

Під час протесних акцій у штатах Португалія, Барінас, Тачіра, Капітал, Амазонас, Болівар проти перебування на посаді президента Ніколаса Мадуро загинуло щонайменше 16 осіб.

У 2017 році під час кампанії громадянської непокори була паралізована робота торгових точок і транспорту в багатьох містах країни. На вулицях були споруджені барикади. Життя в районах столиці Каракаса, що є оплотом опозиції, майже зупинилося. З початку протестів  у країні затримали близько чотирьох тисяч людей, загинули 90 осіб, понад 750 людей дістали поранення. 452 людини постали перед військовими трибуналами, ще 438 – потрапили  за грати.

 
Венесуела перебуває у глибокій політичній та економічній кризі. Опозиція покладає на Мадуро відповідальність за тяжку ситуацію в країні. Наприкінці серпня 2017 року США запровадили санкції проти Ніколаса Мадуро, які передбачають замороження його активів, що перебувають під юрисдикцією США, а також заборону фізичним та юридичним особам із США вести бізнес з ним.

За інформацією глава комітету з фінансів національної асамблеї, 2018 рік закінчився для Венесуели з інфляцією майже в 1,7 млн відсотків. З цим показником країна стає однією з трьох країн світу з найвищою в історії інфляцією — на другому місці в списку знаходиться Судан, на третьому — КНДР.
 
Слухати повну версію.