"Нова опера на великому екрані": тепер театральні проекти можна побачити в кінотеатрах

"Нова опера на великому екрані": тепер театральні проекти можна побачити в кінотеатрах

Директор кінотеатру "Ліра" Ірина Плехова та вокаліст музичної формації NOVA OPERA Андрій Кошман в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні.Вдень" розповіли про новий проект Проект "Нова Опера на великому екрані". 
 
Яка мета проекту
 
Андрій Кошман: Це спроба залучити ще одного глядача, який, наприклад, не піде в нацоперу, але піде в кіно. Є багато прошарків у суспільстві, яких ви не затягнете на оперні вистави, навіть, якщо будете доплачувати. Це інший підхід і інший шлях до глядача. 
 
Як з'явилася ідея проекту
 
Ірина Плехова: Це таке алаверди усім театральним проектам на великому екрані в Україні. Ми ходимо на британський театр, на якість постановки, на прямі трансляції, наприклад, концертів з Берліна, Мюнхена, однак власне українського продукту, а він є, ми не можемо сьогодні побачити на великому екрані. Ми вирішили започаткувати такий проект.
 
З чого почнеться проект
 
Ірина Плехова: Він зараз розпочинається з "Нової опери", тому що це справді дуже позитивне явище, яке відбувається в дискурсі і діалозі зі світовими тенденціями з одного боку, а з іншого — це великий старт для всіх інших театральних проектів.
 
Я сподіваюся, що до нас долучаться ті люди, які оцифровували, зокрема, українську класику і ми зможемо теж побачити це на великому екрані.
 
Чому саме кінотеатр
 
Ірина Плехова: Спробуйте зайти в інтернет і пошукати там українську класику, або постановки, їх не дуже багато. На щастя, нам дуже пощастило, тому що інтернет-телебачення B-ТВ протягом дуже багатьох років створювало архів найкращих музичних і театральних проектів.  Тому це треба виносити.
 
З іншого боку, можливості кінотеатрів більші, ніж, скажімо, театральних майданчиків, тому що якщо ми стартуємо з "Ліри", а раптом це зацікавить інші кінотеатри по всій Україні. При тій обмеженості гастрольних діяльностей в Україні, це можливість побачити, а що ж відбувається у Києві, Львові, Рівному і ще будь-де.
 
Як розвиватиметься проект
 
Ірина Плехова: Швидше за все, такі проекти ми започаткуємо в усіх діючих муніципальних кінотеатрах. Для нас важливо, що вони є в районах: Троєщина, Борщагівка. Вони всі з новим обладнанням, багато з них проходять капітальні ремонти. 
 
Ми звикли до того, що вся культура зосереджується в центрі. У нас інша філософія — кінотеатр і культурний продукт мають бути в кроковій відстані від тебе. 
 
Андрій Кошман: Починаємо ми в цю пятницю 1 лютого о 19:00 саме з імпровізаційної опери "Коріолан".
 
Слухати повну версію.