Нацисти вбили в Україні близько 1,5 млн євреїв — історик

Нацисти вбили в Україні близько 1,5 млн євреїв — історик

На окупованих нацистською Німеччиною територіях сучасної України було вбито близько 1,5 млн євреїв, більше — тільки на території Польщі. Про це в ефірі Українського радіо в програмі "Ранковий формат" повідомив координатор колекції Меморіального центру Голокосту "Бабин Яр" Володимир Шевченко.

"Наразі більшість вчених сходяться н думці, що в період Голокосту було вбито близько 6 млн по всій Європі. Із цих 6 млн 1,5 млн були страчені на території України. Тобто, Україна стала другою після Польщі в цьому сумному списку за кількістю жертв єврейської національності в часи Другої світової війни", — повідомив Володимир Шевченко.

За його словами така велика кількість жертв зумовлена тим, що євреї історично складають значну частку населення українських земель.

"Тоді більшість сучасної території України входила до складу Радянського союзу, і ці західні території колишнього СРСР були зоною найбільшого розселення євреїв у цій державі. Відповідно, після 1939 року, коли Радянський союз разом із свої тодішнім партнером нацистською Німеччиною взяли участь у поділі Другої Речі посполитої і приєднав західні території України до укрїнської УСР, на цих територіях теж проживала дуже велика кількість євреїв", — зазначив історик.

Нагадаємо, 27 січня Україна разом з усім світом вшановує пам'ять про жертв Голокосту - масового й умисного знищення нацистами євреїв, а також представників інших національностей.

Цього дня в 1945-му році було звільнено найбільший нацистський табір смерті - Аушвіц-Біркенау, більш відомий як Освенцим. Тут були закатовані понад півтора мільйона людей, із яких більшість становили євреї.

Слухати повну версію.

 

На фото: українські євреї примушені копати власні могили, липень 1941 року, джерело: Федеральний архів Німеччини.