Скрипалька Которович: Моцарт — подарунок людству

Скрипалька Которович: Моцарт — подарунок людству

Скрипалька, педагог Мирослава Которович в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Вдень" розповіла, як в Україні відзначають дні народження геніїв світового масштабу на прикладі дня народження Моцарта.

Ведучий:

Роман Коляда

Наскільки Україна повинна перейматися світовими іменами?

— Мені здається, Моцарт — подарунок людству. Зараз ми готуємо концерт, який відбудеться 26 січня у будинку архітекторів, цей концерт буде у першу чергу для діток , для нашого майбутнього покоління. Готуючи цей концерт, ми самі  гармонізуємося, це неможливо не відчути. Торкаючись музики Моцарта, Бетховена, Шубарта, я відчуваю на собі, якою я стаю. А я стаю кращою.

Не стає нудно на 10-му, 15-му році кар’єри продовжувати грати Моцарта?

— Не стає. Я живу цим. Ця музика якимось дивом оживляє, надає натхнення знову й знов. Що стосується Моцарта і цього концерту, ми також шукаємо нові форми, навіть нові твори. Цього разу ми віднайшли невеличкий твір, написаний для механічного органу, і зіграємо його на 4 скрипки. Я думаю, що ми зіграємо це взагалі вперше і перші.

Мені здається, що сьогоднішні діти здатні слухати абсолютно різну музику. Чи є сенс говорити про таке поняття, як дитячий репертуар?

Для себе я розділяю музику на деструктивну і гармонізуючу. Мені здається, що ми здатні зробити концерт, який буде складатися з гармонізуючи творів. Це, можливо, і буде критерій, за яким ми будемо створювати наші програми. Власне і цю теж.

Тобто про простоту не йдеться?

— В жодному разі. Йдеться про те, що відкриває світи, які чисті. Йдеться про гармонію. Наприклад, мій тато говорив, що Моцарт для нього — небесний.

Прослухати повну версію.