Повернення смертної кари означатиме відмову України від більшості своїх міжнародних зобов’язань — Покальчук

Повернення смертної кари означатиме відмову України від більшості своїх міжнародних зобов’язань — Покальчук

Якщо Україна вирішить повертати смертну кару, це буде означати, що вона відмовляється від більшості своїх міжнародних зобов’язань, переконана виконавча директорка Міжнародної неурядової організації Amnesty International Україна Оксана Покальчук. Про це вона заявила в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Вдень".

Ведуча:

Галина Бабій

Чому політики знову порушують тему відновлення смертної кари? Серед європейських країн Білорусь — єдина країна Європи, де виконуються смертні вироки.

— Так. На даний момент з європейських країн лише Білорусь залишилась країною, в якій досі присутня смертна кара. У 2016 році Монголія навіть відмовилась від смертної кари.

На питання, чому політики зараз використовують цю тему, краще запитати у них. У мене є особисте уявлення про цей процес. Мені здається, коли важко вирішити питання або важко пояснити, що є складні питання, які вирішуються не так швидко або що для досягнення певної мети потрібна суспільна робота, потрібні механізми, потрібне складення якихось програм, методично довга і тривала робота над якимись змінами в країні.

Значно легше зробити одну людину в чомусь винною. Це так не працює. Тому що насправді у наших проблемах винні дуже багато різних чинників. До різних проблем треба підходити системно, виважено, інтелектуально, продумано, а не кричати: "Давайте зробимо когось винним". На жаль, проблеми не вирішаться, життя буде втрачено. Те, що політики дозволяють собі зараз говорити про смертну кару, говорить про те, що, як на мене, ставлення до українського народу, до тих, хто буде голосувати, таке, що ці люди готові сприйняти таку пропозицію.

Чи насправді на це є запит у суспільстві? Адже певні соціологічні дослідження нам показують, що насправді люди значною мірою не згодні з тим, щоб повернути смертну кару. На кого це розраховано? На меншість? На агресивну меншість, яка повірить таким обіцянкам політиків?

 — Це складне питання, тому що сама по собі смертна кара не призводить до змін у суспільстві. Була така легенда, що введення смертної кари утримувало злочинність чи корупцію, тобто було способом боротьби з негативними явищами. Але по факту — ні. Наявність або відсутність смертної кари ніяк не впливає на процеси в країні. Але оскільки ця легенда існує, це дуже зручний наратив для того, щоб, використовуючи популізм і популістичні ідеї, заявляти про себе як про народного месника, мовляв я прийду, видам смертну кару і відразу іншим стане краще жити. Це жах. Ми не могли подумати, що це може бути можливим у 2019 році.

Наскільки справді це може загрожувати нашим європейським перспективам?

— Звичайно. Питання відміни смертної кари почало виникати ще під час створення Декларації прав людини. Після Першої світової війни країни пробували домовитись про те, аби це не повторити знов, і стається Друга світова війна. Після Другої світової війни країни  спільно зібрались і вирішили, що вони мають зробити все, щоб такий жах не повторився. Таким чином була створена загальна Декларація прав людини. Вона була створена як результат того жаху, до якого людство може опускатись при відсутності того чи іншого контролю або домовленостей. Власне тоді заклались перші кроки до того, аби розуміти, що таке право на життя і відповідно відмова від смертної кари.

Після цього була прийнята Європейська конвенція з прав людини, яка прямо забороняє застосування смертної кари.  Були країни, які робили це крок за кроком. Були такі, які робили це швидше. Але на даний момент вся Європа, за винятком Білорусії, яка не ратифікувала Європейську конвенцію з прав людини, всі країни погодились на це. Якщо Україна в якийсь момент вирішить повертати смертну кару, це буде означати, що Україна відмовляється від більшості своїх міжнародних зобов’язань. Відповідно, Європейський суд з прав людини, Європейська конвенція з прав людини, всі механізми ООН, всі наші міжнародні зв’язки, які зараз присутні так чи інакше стосуються прав людини — ми від них будемо відмовлятись. Уявіть собі, який це рівень падіння для країни.

Безвіз також можуть забрати у людей, які схвалили повернення смертної кари у своїй країні?

— Якщо країна показує варварський підхід до своїх же громадян або до людей загалом, то ставлення до країни буде точно змінено. Повернення смертної кари відкине нас на століття назад.

Аргумент, що це зрадник Батьківщини чи корупціонер, який вкрав все, що можна, і зробив бідних ще біднішими, може бути хоч якоюсь ниточкою на корить смертної кари?

— Неправдиві новини, розкручування певних образів і міфів, які зараз дуже активно використовуються, помилки правоохоронної системи, особисті помсти і все, що може відбуватись у судових процесах в Україні, як на мене, зводить повністю нанівець можливість якось реваншу. Крім того, надзвичайно важливим є те, що всі дослідження, які за останні, мабуть, 50 років робились у всьому світі, показують, що відсутність або наявність смертної кари ніяким чином не вливає на, наприклад, рівень корупції або рівень злочинності в країні.

На фото — виконавча директора Міжнародної неурядової організації Amnesty International Україна Оксана Покальчук

Прослухати повну версію.