Ар'єв: у ПАРЄ прийняли резолюцію щодо ситуації в Азовському морі

Ар'єв: у ПАРЄ прийняли резолюцію щодо ситуації в Азовському морі

У Парламентській асамблеї Ради Європи прийняли резолюцію "Загострення напруження довкола Азовського моря і Керченської протоки та загрози європейській безпеці".

Про це повідомив глава делегації Верховної Ради України в Парламентській асамблеї Ради Європи народний депутат Володимир Ар'єв на своїй сторінці в Facebook.

"Резолюція ПАРЄ по Азову, над якою працювали 2 місяці, прийнята. 103 за! Текст хороший. Вітаю делегацію з чудовим результатом роботи!", — написав він.

"Асамблея закликає Російську Федерацію негайно звільнити українських військовослужбовців і забезпечити надання їм необхідної медичної, юридичної та/або консульської допомоги відповідно до відповідних положень міжнародного гуманітарного права, таких як Женевські конвенції,  забезпечити свободу проходу в Азовському морі та Керченській протоці, поважати Конвенцію Організації Об'єднаних Націй з морського права та утримуватися від насильства у випадку різного погляду щодо порушень кордонів і скоріше дотримуватися вищезазначених та інших міжнародних процедур для вирішення спорів", йдеться у тексті резолюції.

У резолюції також висловлюється занепокоєння будівництвом Росією мосту через Керченську протоку а також перевірками українських та міжнародних суден в Азовському морі. Асамблея, зокрема, підтримала пропозицію Європарламенту про розширення мандату Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ на регіон Азовського моря і ініціативу Німеччини і Франції щодо моніторингу спостерігачами від третіх країн свободи навігації у Керченській протоці.

Напередодні політичний комітет Парламентській асамблеї Ради Європи підтримав дві поправки з трьох до проекту резолюції щодо ситуації в Азовському морі. Поправка з терміном "військовополонені" щодо українських військових моряків замінена на поправку, яка вимагає поводитися з ними "відповідно до вимог міжнародного гуманітарного законодавства, включаючи Женевську конвенцію".

"У Женевській конвенції йдеться саме про військовополонених, так що юридично це дає такий же результат", — заявив член української делегації в ПАРЄ Олексій Гончаренко. Адвокат українських військовополонених моряків Микола Полозов підтримав таке формулювання.

Нагадаємо, термінові дебати в Парламентській асамблеї Ради Європи з резолюцією щодо ситуації в Азовському морі і Керченській протоці були призначені на 24 січня в Страсбурзі.

Як повідомлялося, 25 листопада українські кораблі в Азовському морі захопив спецназ Росії, кораблі  з екіпажами були доставлені в Керч. Пізніше в окупованому Сімферополі суд арештував і звинуватив українських моряків у порушенні кордонів Росії. Згодом їх відправили до московських СІЗО "Лефортово" та "Матросская тишина".

Упродовж 15-16 січня Лефортовський районний суд Москви продовжив арешт для всіх 24 захоплених Росією моряків. Вони залишаться в СІЗО Москви до 24 квітня, а 4 моряків, які були поранені — до 26 квітня.

За словами адвоката Миколи Полозова, який захищає моряка Дениса Гриценка, рішення суддів буде оскаржено в усіх інстанціях, у тому числі в Європейському суді з прав людини.

Фото з соцмереж Володимира Ар'єва