"Кубха Мела – це індійське Водохреща": художник Юрій Камишний розповів про близькість української та індійської культур

"Кубха Мела – це індійське Водохреща": художник Юрій Камишний розповів про близькість української та індійської культур

У Житомирі відкривається виставка "Україна-Індія" українського художника Юрія Камишного. Член Національної спілки художників України, лауреат всеукраїнських та міжнародних премій, Юрій Камишний об’їхав 27 країн світу. Зараз він перебуває в Індії. В ефірі "ДеньПРО" художник розповів про близькість української та індійської культур та про те, як бачити світ водночас очима українця та індуса.

Ведучі:

Ганна Матвійчук, В’ячеслав Ільїн

 

У житомирському GnatyukArt Centerвідкривається виставка Юрія Камишного "Україна-Індія", яку сам художник називає "своєю улюбленою темою".

"У світу дуже багато сторін. І "Україна-Індія", я б сказав, показує істину й бога з різних боків. Це єдина субстанція, єдина сутність, але з погляду українця і індуса, – пояснив митець. – Мені приємно, народившись в Україні, гостювати тут, в Індії і порівнювати істину очима українця і індуса. Я тут теж почуваюся як вдома. Це дійсно відчуває моя душа і серце, і це я намагаюся перенести на свої полотна".

Зараз художник перебуває в Аллахабаті, куди він поїхав подивитися на традиційне індійське свято Кубха Мела.

"Це свято чаші, свято омовіння. До речі, ще одна паралель: 19 січня Водохреща в Україні, і тут теж проходять такі святкування, освячення води, і вода набуває цілющих якостей по всьому світу. Зїжджаються паломники з усіх країн, особливо з Індії. Зараз тут, в Аллахабаді, 120 мільйонів паломників, одночасно вони омиваються у цій святій воді. Індуси і українці – вони як діти. Вони вірять цьому і окунаються не тільки тілом, а й душею", – розповів Юрій Камишний.

Художник зауважив, що в культурах України та Індії дуже багато спільного, хоча на перший погляд так може і не здаватися.

"Я був у Національному музеї в Аллахабаді і сфотографував, хоча це й не дозволено, статуетку. Трипільська жінка! На Трипіллі знаходили такі ж статуетку, яку я зараз сфотографував у цьому Національному музеї. І вона приписується саме індійській культурі, – розповів митець. – По Ведах, наші люди, арії, прийшли сюди під час пасіонарного вибуху і заснували цивілізацію. Я вважаю, це злиття аріїв і цивілізації Хараппи, яка зараз знаходиться на території Пакистану, і саме з неї з’явилися індуси. І наша культура, і гопак наш – усе якось перемістилося сюди".

Юрій Камишний називає Індію "країною любові" і каже, що будь-хто, приїхавши до Індії, зможе це відчути.

"Просто розплющте очі. Очі не тільки фізичні, але й очі душі і серця. Ви отримаєте таку насолоду щастя, сонця, любові всесвітньої, яка може перебувати тільки в Україні і в Індії", – стверджує художник.

Юрій Камишний – член Національної спілки художників України, лауреат премії ім. Л. Українки Житомирського обласного відділення Українського фонду культури, лауреат міжнародної премії імені М. К. Реріха, Заслужений художник України, лауреат всеукраїнської премії ім. Івана Огієнка.

На фото Юрій Камишний. Фото uaartists.beon.ru