Чого очікувати від італійського етапу Кубка світу з біатлону – розповідає спортивний коментатор

Чого очікувати від італійського етапу Кубка світу з біатлону – розповідає спортивний коментатор

В італійському місті Антгольц-Антерсельв сьогодні стартує шостий етап Кубка світу з біатлону. Чим цікавий цей етап та які шанси в української команди, в ефірі "РанокПРО" розповів спортивний коментатор Костянтин Дульцев.

Ведучий:

Костянтин Дульцев

 

– Сьогодні стартує шостий етап Кубка світу з біатлону, і традиційно він відбудеться в італійському місті Антгольц-Антерсельв. Після німецьких етапів, де гонки були зіпсовані поганими погодними умовами, в Антгольці в українських біатлоністів мають бути позитивні емоції, яких їм зараз не вистачає.

Не просто так українські вболівальники називають наступний етап "улюбленим місцем". Саме тут багаторічний лідер української збірної Андрій Дериземля у 2003 році здобув першу перемогу для українського чоловічого біатлону в особистій гонці на Кубку світу, вигравши мас-старт. Через 4  роки він завоював першу в історії чоловічої збірної України медаль Чемпіонату світу – бронзу в спринті. Перемагав тут ще один український біатлоніст – Сергій Седнєв. У 2010 він піднявся на 1-у сходинку п’єдесталу пошани за підсумками індивідуальної гонки. Усього українські біатлоністи 14 разів потрапляли до трійки призерів за підсумками перегонів в Антгольці.

На жаль, у цьому сезоні дуже добре виступити в Антгольці українці навряд зможуть. На даний момент і жіноча, і чоловіча збірні в принципі не готові до вдалою боротьби з елітою світового біатлону. Потрібно поступово повертати форму і зосередитися на підготовці до основного старту сезону на Чемпіонаті світу.

Стосовно жіночої команди – Юлія Джима пропустить етап в Антгольці. Після перемоги в першій гонці нинішнього сезону 28-річна киянка з кожним стартом виступає все гірше й гірше. Після участі у різдвяній гонці Джима провалилася. На німецьких етапах вона не потрапляла навіть до топ-60 у спринтерських гонках Обергофа і Рупольдинга.

Що стосується чоловічої команди, то на 6-му етапі Кубка світу не виступатиме Сергій Семенов. У той же час Руслан Ткаленко і Тарас Лисюк приєдналися до команди в Італії. Перший виступатиме замість Семенова, другий викликаний для підстраховки у якості запасного і буде готуватися разом з основою до виступу на північноамериканських етапах. Компанію Руслану в спринті складуть Дмитро Підручний, Артем Прима та Артем Тищенко. На відміну від північноамериканських етапів, які багато зірок світового біатлону будуть пропускати заради підготовки до Чемпіонату світу, у шведському Естерсунді на майбутньому етапі очікується участь практично усіх елітних біатлоністів.

Італійка Ліза Віттоцці у загальному заліку Кубка світу упритул підібралася до своєї співвітчизниці Доротеї Вірер. Тепер їх (вони займають перше та друге місця) розділяє лише 8 очок. У той же час володарка Великого кришталевого глобуса за підсумками минулого сезону фінка Кайса Мякяряйнен після серії невдалих виступів опустилася на 10-е місце.

Серед чоловіків норвежець Йоганнес Бо практично гарантував собі Великий кришталевий глобус з відривом у 186 очок. Програє йому росіянин Олександр Логінов. Ну а француз Мартен Фуркад, який ставав кращим біатлоністом планети останні сім сезонів, відстав від Бо-молодшого на 234 бали.

Перша гонка 6-го етапу Кубка світу з біатлону відбудеться сьогодні, це буде жіночий спринт. Початок о 15:30 за Києвом.

Завтра – чоловічий спринт. В суботу, 26 числа, жінки та чоловіки проведуть гонки-переслідування. А 27 числа – мас-старт.

Кваліфікуватися у гонку з мас-старту може й капітан чоловічої команди збірної України Дмитро Підручний, але для цього йому необхідно повернутися у топ-25 загального заліку Кубка світу. На даний момент від 25 місця його відділяє лише один пункт.

На фото: капітан чоловічої команди збірної України Дмитро Підручний. Фото24tv.ua