Слабошпицький: Філарет є більше ніж богословом, це один з головних державних діячів

Слабошпицький: Філарет є більше ніж богословом, це один з головних державних діячів

Патріарх Філарет є одним з головних державних діячів сучасної України. Таку думку в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні.Вдень" висловив  письменник, директор видавництва "Ярославів вал" Михайло Слабошпицький.
 
"Це більше, ніж церковний діяч, ніж богослов. До речі, ми навіть не знаємо, що він переклав корпус текстів чи 50 чи 70 томів, я не ручаюся за точність цієї цифри. Патріарх Філарет — моральний і духовний лідер нації і він абсолютно один з першорядних державних діячів за всю нашу історію починаючи від 1991 року. Почати в безнадійних умовах творення української і україноцентричної церкви тоді, коли вона була в опалі у влади і провести цю церкву до сьогоднішнього дня — це чин, який заслуговує, щоб бути записаним на скрижалях історії", — вважає Михайло Слабошпицький.
 
Зазначимо, сьогодні, 23 січня, Святійший і Блаженнійший Філарет, Архієпископ і Митрополит Києва святкує свій 90-й день народження. 
 
 
Філарет вважався одним з наймовірніших очільників новоствореної ПЦУ, однак предстоятелем нової церкви з благословення Філарета було обрано Митрополита Епіфанія.
 
Слухати повну версію.