Супрун: МОЗ може розглянути питання про оголошення епідемії кору в Україні

Супрун: МОЗ може розглянути питання про оголошення епідемії кору в Україні

Міністерство охорони здоров'я до кінця тижня підготує документи для скликання спеціальної комісії з розгляду питання необхідності оголошення епідемії кору в Україні.

Про це повідомила в. о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун, передає "112 Україна".

За словами Супрун, щоб оголосити епідемію, необхідно підтвердження низки показників, серед яких не тільки рівень захворювання і смертності.

"Щоб оголосити епідемію, ми повинні скликати спеціальну комісію, яка це буде робити. Ми до кінця тижня збираємо всі юридичні документи, щоб могли зібрати цю комісію і розглянути, чи час вже оголошувати епідемію", — сказала вона.

Супрун також додала, що у разі оголошення епідемії в Україні, МОЗ матиме більше повноважень щодо закупівлі вакцин.

У той же час Уляна Супрун спростувала міф про те, що багато людей не хочуть робити щеплення через релігійні погляди.

"Коли ми зустрічалися з Радою церков, вони нас запевнили, що жодна з релігій, яка представлена у Раді церков, священики або релігійні лідери не закликають людей не вакцинуватися. Вони всі погоджуються, що вакцинація важлива річ", — пояснила в. о. міністра.

 
Нагадаємо, з початку 2019 року в Україні спостерігається ріст кількості хворих на кір. Зокрема, з початку року померло 5 осіб. 
 
Кір — небезпечне вірусне захворювання, що швидко поширюється. 9 із 10 людей, з якими контактувала інфікована особа, теж захворіють, якщо вони не були щеплені. Вірус кору поширюється під час кашлю та чхання. Вірус лишається активним і живе в повітрі або на інфікованих поверхнях протягом 2 годин. Симптомами кору є значне підвищення температури, висип, можуть виникати нежить, кашель, почервоніння очей. Серед ускладнень кору — отит, бронхіт, пневмонія, діарея, енцефаліт. Ця хвороба може призвести навіть до смерті.
 
 
Зазначимо, у 2019 році вперше в історії свідома відмова від щеплень увійшла до щорічного списку 10 глобальних загроз здоров’ю, який формує Всесвітня організація охорони здоров’я.