Понад 90% радянських ГОСТів втратили чинність в Україні

Понад 90% радянських ГОСТів втратили чинність в Україні

З 1 січня 2019 року переважна більшість технічних стандартів колишнього Радянського Союзу "ГОСТ", розроблених до 1992 року, втратили чинність в Україні.

Про це повідомляє прес-служба Міністерства економічного розвитку.

Як повідомляється, всього мали бути скасовані 12090 радянських ГОСТів.

З метою зниження ризиків для бізнесу Мінекономрозвитку запропонувало усім зацікавленим сторонам надати свої пропозиції щодо скасування ГОСТів, які втратили актуальність. Протягом 2016-2018 років до Національного органу стандартизації надходили пропозиції щодо подовження термінів чинності деяких ГОСТів. В результаті консультацій було ухвалено низку наказів, згідно з якими 1173 радянські ГОСТи залишаються чинними, які діятимуть до 1 січня 2022 року.

Це, зокрема, стандарти на заміну яких наразі проводиться або передбачається проведення розробки проектів відповідних національних стандартів; стандарти, посилання на які є в нормативно-правових актах; стандарти Єдиної системи конструкторської документації; стандарти розроблені свого часу на основі міжнародних стандартів, версії яких є актуальними в наш час.

За потреби розробки національного стандарту на заміну радянському ГОСТу будь-яка зацікавлена сторона може виступити замовником розробки такого стандарту відповідно до закону "Про стандартизацію".