Мораторій на продаж землі можуть зняти у 2020 році — експерт

Мораторій на продаж землі можуть зняти у 2020 році — експерт

Зняття мораторію на продаж землі сільськогосподарського призначення найбільш імовірне у 2020 році. Таку думку в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні.Зранку" висловив доктор економічних наук, експерт у галузі земельних відносин Андрій Мартин.
 
"Перед виборами ця тема точно "не вистрелить" і мораторій не буде знято, а після виборів нового парламенту саме не президента, а парламенту, у нас буде рік-півтора своєрідне вікно можливостей, коли ще до нових виборів далеко, а старі вже закінчилися і тоді дійсно можна проводити важливі і потрібні для держави реформи", — вважає Мартин.
 
За його словами, питання мораторію залежатиме від того, скільки популістських сил пройдуть у новий парламент.
 
"Знову ж таки, багато буде залежати від конфігурації політичних сил. Наразі дуже важко загадувати, як народ України проголосує у кінці цього року на парламентських виборах і якщо буде багато популістських сил, для яких питання мораторію — це одне з політичних гасел, то, звичайно, вони будуть всіма доступними силами блокувати прийняття відповідного рішення в парламенті", — зазначив експерт. 
 
Нагадаємо, Верховна Рада продовжила мораторій на відчуження сільськогосподарських земель до 2020 року.
 
Мораторій було введено у 2002 році. Такий крок пояснили побоюванням виникнення хаосу на ринку землі. Адже після того, як 1999-го колишнім працівникам колгоспів та радгоспів були виділені власні земельні паї, якими вони могли вільно розпоряджатися, цей ринок тоді лише почав формуватися. Цей захід втілювали на п’ять років як тимчасовий крок, але після завершення дії першого мораторію парламент щороку його продовжує. 
 
Слухати повну версію.