ЦПК: ще 5 кандидатів залишилися поза конкурсом у ВАСУ

ЦПК: ще 5 кандидатів залишилися поза конкурсом у ВАСУ

П'ять кандидатів у Вищий антикорупційний суд України припинили участь у конкурсі за підсумками третього спільного засідання Вищої кваліфікаційної комісії суддів і Громадської ради міжнародних експертів.

Про це повідомляє Центр протидії корупції.

Згідно з даними центру, 22 січня з конкурсу виключили Василя Гончарука, Ігоря Коса, Андрія Малєєва, Василя Постульгу і Валерія Станіславського.

"Кандидати мали можливість прокоментувати сумніви в їхній добропорядності і професіоналізмі, висловлені міжнародними експертами, а також відповісти на додаткові питання", — йдеться в повідомленні.

Участь у конкурсі за результатами засідання продовжили Сергій Боднар, Маркіян Галабала, Ольга Саландяк та Валерія Чорна.

Новини по темі — Понад 50 кандидатів до антикорупційного суду виглядають сумнівними — Красносільська

Наступні спільні засідання Вищої кваліфікаційної комісії суддів та Громадської ради міжнародних експертів заплановані на 23 січня, 24 січня та 28 січня. Під час них вирішиться доля ще 20 кандидатів до Вищого антикорупційного суду України.

Читайте також — ВАСУ може розпочати роботу в березні 2019 року — Артем Ситник

Нагадаємо, 12 листопада 2018 року Вища кваліфікаційна комісія суддів України розпочала кваліфікаційне оцінювання для 270 кандидатів, що претендують на посади суддів Вищого антикорупційного суду України.

Громадські організації постійно аналізують список кандидатів до Вищого антикорупційного суду України та виокремлюють серед них, зокрема, суддів Євромайдану та кандидатів з сумнівними статками.

За даними антикорупційної організації Transparency International Ukraine, станом на 21 січня 2019 року, загалом вже 18 осіб вибули з конкурсу.

"Міжнародні експерти разом з Вищою кваліфікаційною комісією суддів розглянули біографії ще 12 кандидатів до Антикорсуду. Суддям Інні Білоус ("суддя Майдану") та Петру Феськову вдалося пройти сито спільного засідання. Інші 10 покинули конкурс. Це судді та екс-судді Петро Бурда, Микола Дідик, В’ячеслав Дмитрієв, Олег Кімстачов, Олексій Омельян, Віктор Онуфрієв, Іван Соловйов, Руслан Хитрик, Тетяна Черниш та адвокат Дмитро Ягунов", — повідомили в організації.

Судову реформу запустили у 2016 році схваленням закону про судоустрій і статус суддів, проте спеціальний закон щодо діяльності антикорупційного суду Верховна Рада схвалила лише у червні цього року.