Як створювали радіоп'єсу "Голос": розповідають постановниця і акторка

Як створювали радіоп'єсу "Голос": розповідають постановниця і акторка

Прем'єра радіоп'єси "Голос", яка перемогла на конкурсі Радіодрама UA/UK, відбудеться 24 січня на Українському Радіо.  В ефірі UA:Радіо Культура в програмі "Імператив" співкоординаторка українсько-британського конкурсу Світлана Свиридко-Сєровапостановниця радіоп'єси Наталія Коломієць та актриса театру і кіно Римма Зюбіна розповіли, яка роль режисера у процесі створення радіотеатру, як зробити радіовиставу живою і об'ємною.

Ведуча:

Наталія Грабченко

Чим важливим був цьогорічний конкурс та якими були в ньому зміни?

Світлана Свиридко-Сєрова: він розпочався навесні. Британська Рада, Мистецький Арсенал та Українське Радіо об'єдналися для того, щоб підтримати жанр радіоп'єси, який дуже популярний в Європі. Вже 24 квітня ми оголосили про даний конкурс. Положення були виписані більш чітко, також відрізнялася технічна сторона. У вересні ми мали короткий список радіоп'єс, які увійшли в 10-ку кращих.

Чому перемогла саме п'єса Ірини Борисюк "Голос"?

Світлана Свиридко-Сєрова: ідея штучного інтелекту, IT-технології в сучасному світі дуже актуальні, а коли вони поєдналися з романтичною лінією, то п'єса ожила.

Наталія Коломієць: ця п'єса на часі. Адже штучний інтелект є з одного боку чимось дуже добрим, а з іншого певним застереженням.

Римма Зюбіна: для мене в цій виставі яскраво вираженою є тема самотності, від якої люди охоче поринають у світ соціальних мереж та гаджетів. Вона показує сучасні реалії та майбутнє розвитку технологій.

Чи робота над цією радіоп'єсою мала свої відмінності?

Римма Зюбіна: радіоп'єси були в останнє в моєму житті в минуломи столітті. Ця робота була дуже цікавою, адже важливо було не переграти, а створити максимально достовірний образ.

Хто озвучував головного чоловічого персонажа в "Голосі"?

Наталія Коломієць: це був Андрій Середа, лідер гурту "Кому Вниз". Перед ним стояла непроста задача, адже з одного боку він мав грати чоловіка, а з іншого - штучний інтелект, тобто голос. І він з цим справився чудово.

Світлана Свиридко-Сєрова: він мав розмежувати цих персонажів, що йому і вдалося. В п'єсі "Голос" аксіома, що жінки люблять вухами, дуже доречна. Римма і Андрій постійно допомагали один одному і жили цим творчим процесом.

Чи плануєте ви ставити твори інших учасників конкурсу?

Світлана Свиридко-Сєрова: за пропозицією Британської Ради визначили спеціальну відзнаку від Українського Радіо, яку отримали твори "Сьома хвилина" та "Три хвилини слави". Їх теж плануємо поставити. Також в перспективі маємо бажання поставити і п'єси "Ворог поміж нас" та "Палата номер сім". Їх теж хотілося б втілити в ефірі.

Чи корисними були майстер-класи з режисури радіотеатру?

Наталія Коломієць: їх проводив Метт Томпсон, радіорежисер з Британії. У нього свій підхід до цього жанру. Метт Томпсон всі шуми і звуки робить в живу. Все це відбувається для того, аби актори увійшли в цю атмосферу, а слухач яскраво її відчув. Щось для себе ми взяли з його техніки.

Нагадаємо, що конкурс Радіодрама UA/UK був організований Українським радіо та Британською радою у партнерстві з Мистецьким Арсеналом. У конкурсі могли взяти участь аматори та професійні письменники, які хочуть спробувати себе в жанрі радіодрами.

Прослухати детальніше можете за посиланням

Фото — ФБ сторінка British Council Ukraine