У Брюсселі відбулися тристоронні переговори щодо транзиту газу

У Брюсселі відбулися тристоронні переговори щодо транзиту газу

21 січня у Брюсселі відбулися тристоронні переговори у форматі Україна – Європейська Комісія – Росія, присвячені майбутньому транзиту газу територією України після завершення у 2019 році дії транзитного контракту між НАК "Нафтогаз України" та ПАТ "Газпром".

Про це повідомляє департамент з комунікацій НАК "Нафтогаз України".

Голова правління НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв зазначив, що росіяни запропонували подовжити дію контрактів 2009 року в незмінному вигляді. За його словами, Нафтогаз готовий розглядати майбутні угоди тільки у випадку їх повної відповідності європейському енергетичному законодавству, яке було імплементоване в Україні.

"Тільки контракт, заснований на європейських правилах, у повній мірі захистить інтереси України і не дозволить Росії вдаватись до неринкових та неконкурентних методів, які вона неодноразово демонструвала в минулому. Позиція Росії, насправді, більше схожа на чергову спробу затягнути час", — сказав він.

Він також додав, що команда віце-президента Єврокомісії у справах Енергетичного союзу Мароша Шевчовича підготувала свою пропозицію щодо нового контракту. Таку ж позицію розділяє і Європейська Комісія, представники якої відзначили значний прогрес України у впровадженні європейського законодавства на ринку газу.

"Ми вдячні Єврокомісії та особисто пану Марошу Шефчовичу за озвучену ними ґрунтовну пропозицію. Приємно, що ми маємо спільне бачення щодо застосування європейських правил і процедур до нового контракту. Пропозиція Єврокомісії стане початковою точкою для нових переговорів про транзитний контракт і ми будемо дуже уважно її вивчати і обговорювати з нашим акціонером. Звичайно, враховуючи специфіку та досвід наших відносин з Газпромом, ми бачимо значні ризики для таких переговорів. Але сподіваємось, що за активної участі Єврокомісії нам вдасться побудувати договір, заснований на прозорих європейських правилах", — підкреслив Андрій Коболєв.

Українська та російська сторони взяли час на детальне вивчення цієї пропозиції. Планується, що її обговорення буде продовжено під час наступної зустрічі, проведення якої очікується у навесні цього року

Новини по темі — Київ та Брюссель не вірять залякуванням Москви припинити постачання газу — експерт

Як повідомлялося, 17 липня 2018 року у Берліні відбулася перша тристороння зустріч представників України, Росії та Єврокомісії щодо транзиту російського газу територією України.

Читайте також — Багато очікувати від тристоронніх переговорів щодо газу не варто — Михайло Гончар

Термін дії контракту на транзит російського газу до ЄС українською ГТС закінчується 1 січня 2020 року, його було укладено в 2009 році строком на 10 років. Після 2020 року "Газпром" має намір скоротити транзит свого газу через територію України, адже завершує будівництво газопроводу "Північний потік-2", який загрожує тим, що Росія зможе в обхід України здійснювати транзит газу до Європи.

Нагадаємо, раніше заступник міністра закордонних справ з питань євроінтеграції Олена Зеркаль повідомила, "Газпром" зірвав технічні тристоронні консультації щодо транзиту газу між Україною, Росією і Євросоюзом, що були заплановані на 15 січня.