Київ та Брюссель не вірять залякуванням Москви припинити постачання газу — експерт

Київ та Брюссель не вірять залякуванням Москви припинити постачання газу — експерт

Київ та Брюссель розуміють, що погрози Росії відмовитися від транзиту газу через територію України неможливо здійснити до 2020 року. Про це в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні.Зранку" повідомила президент аналітичного центру Діксі-груп Олена Павленко.
 
"До кінця 2019 - на початок 2020 року немає інших альтернатив, окрім використовувати українську ГТС, тому це спроба полякати Україну і Європейський Союз. Шантаж — це звичний (для Росії — ред.) інструмент. Добре, що українська і європейська сторона це не розуміє. Хочу нагадати, що ще в 2009 році, коли ЄС не настільки глибоко заходив у проблему транспортування газу через територію України, ЄС ще вівся на такі шантажі, на такі маніпуляції і це давало росіянам більше очок", — зазначила експерт.
 
За її словами, в ході консультацій Київ та Брюссель діють в рамках спільної стратегії щодо Москви.
 
"Дуже радує, що вчора з того, що було зрозуміло на прес-конференції, українська і європейська сторона зблизили суттєво свої позиції. Я думаю, що якщо далі буде такий же темп переговорів між українською і європейською стороною, то російській стороні в якийсь момент доведеться просто приймати єдину позицію двох сторін", — вважає Олена Павленко.
 
Нагадаємо, 21 січня відбулася тристороння зустріч представників України, Росії та ЄС щодо майбутніх газових контрактів. За підсумками консультацій голова МЗС України Павло Клімкін, якого цитує Радіо Свобода, заявив, що Росія не приховувала, що чекає зміни влади в Україні після виборів президента, тож наступні зустрічі мають відбутися аж у травні. За його словами, російська сторона заявляла про готовність продовжити чинні контракти.
 
Термін дії контракту на транзит російського газу до ЄС українською ГТС закінчується 1 січня 2020 року, його було укладено в 2009 році строком на 10 років. Після 2020 року "Газпром" має намір скоротити транзит свого газу через територію України, адже завершує будівництво газопроводу "Північний потік-2", який загрожує тим, що Росія зможе в обхід України здійснювати транзит газу до Європи. 
 
Слухати повну версію.