Залучення європейських операторів ГТС дозволить Києву уникнути контракту з “Газпромом” — експерт

Залучення європейських операторів ГТС дозволить Києву уникнути контракту з “Газпромом” — експерт

Залучення європейських газотранспортних операторів як посередників дозволить "Нафтогазу" уникнути прямого контракту з російською компанією "Газпром". Таку думку в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні.Ввечері" висловив провідний науковий співробітник Національного інституту стратегічних досліджень Геннадій Рябцев.
 
"На мій погляд, краще було б, якби контракт з Газпромом підписав один чи декілька європейських операторів. Точно так же, як і ці оператори б підписали контракти з оператором української газотранспортної системи на надання послуг з транзиту російських вуглеводнів українською територією, щоб ми з політичної точки зору могли не заплямувати себе прямими контрактом з російським монополістом", — зазначив Геннадій Рябцев.
 
За його словами, лідери ЄС неодноразово заявляли про те, що готові надати гарантії збереження транзиту через територію України і через залученість як посередників могли б забезпечити такі гарантії.
 
"Тут потрібно звертатися за гарантіями до європейських споживачів, адже неодноразово європейська сторона заявляла про те, що вона гарантує збереження транзиту через українську територію. Будь ласка, забезпечте це гарантування підписанням угоди з українським газотранспортним оператором. Якщо ця угода буде, то ми не будемо покладатися на дуже лячного чи дуже ненадійного з нашої точки зору Газпром, а виключно на дуже надійних, прогресивних і безпечних для України європейських операторів", — вважає Геннадій Рябцев.
 
Нагадаємо, сьогодні відбулася тристороння зустріч представників України, Росії та ЄС щодо майбутніх газових контрактів. За підсумками консультацій голова МЗС України Павло Клімкін, якого цитує Радіо Свобода, заявив, що Росія не приховувала, що чекає зміни влади в Україні після виборів президента, тож наступні зустрічі мають відбутися аж у травні. За його словами, російська сторона заявляла про готовність продовжити чинні контракти.
 
Термін дії контракту на транзит російського газу до ЄС українською ГТС закінчується 1 січня 2020 року, його було укладено в 2009 році строком на 10 років. Після 2020 року "Газпром" має намір скоротити транзит свого газу через територію України, адже завершує будівництво газопроводу "Північний потік-2", який загрожує тим, що Росія зможе в обхід України здійснювати транзит газу до Європи. 
 
Слухати повну версію.