Епідеміолог: причина теперішнього спалаху кору у провалі плану щеплень 10 років тому

Епідеміолог: причина теперішнього спалаху кору у провалі плану щеплень 10 років тому

Причиною теперішнього спалаху кору в Україні є провал плану щеплень населення, які планувалося здійснити 10 років тому. Про це в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Зранку" повідомив завідувач лабораторії імунології та імунопрофілактики ДУ "Інститут епідеміології та інфекційних хвороб ім. Громашевського" – НАМНУ Ігор Маричев.
 
"Початок епідемії був покладений ще в 2008 році, коли було разом з міжнародними організаціями було розроблено план додаткових щеплень проти кору. Це було наслідком спалаху кору в 2006-2008 р, коли захворіло майже 42 тис. мешканців України. Оскільки цей план не був реалізований, а планувалось охопити щепленням біля 10 млн осіб, то за останні 10 років це призвело до збільшення кількості осіб, сприйнятливих до кору", — зазначив Ігор Моричев.
 
 
Нагадаємо, з початку 2019 року в Україні спостерігається ріст кількості хворих на кір. Зокрема, з початку року померло 5 осіб. 
 
Кір — небезпечне вірусне захворювання, що швидко поширюється. 9 із 10 людей, з якими контактувала інфікована особа, теж захворіють, якщо вони не були щеплені. Вірус кору поширюється під час кашлю та чхання. Вірус лишається активним і живе в повітрі або на інфікованих поверхнях протягом 2 годин. Симптомами кору є значне підвищення температури, висип, можуть виникати нежить, кашель, почервоніння очей. Серед ускладнень кору — отит, бронхіт, пневмонія, діарея, енцефаліт. Ця хвороба може призвести навіть до смерті.
 
Зазначимо, у 2019 році вперше в історії свідома відмова від щеплень увійшла до щорічного списку 10 глобальних загроз здоров’ю, який формує Всесвітня організація охорони здоров’я. 
 
Слухати повну версію.
 
Фото: Укрінформ