На цей рік я поділяю оптимістичні прогнози щодо курсу української гривні ─ член Ради НБУ Фурман

На цей рік я поділяю оптимістичні прогнози щодо курсу української гривні ─ член Ради НБУ Фурман

Економіст, доктор економічних наук, член Ради Національного банку України Василь Фурман поділяє оптимістичні прогнози щодо курсу української гривні. Про це він повідомив в ефірі Українського радіо в програмі "Економ-варіант". 

Ведучий:

Сергій Сулим

"На цей рік я поділяю оптимістичні прогнози щодо курсу української гривні, щодо помірного зростання, української економіки, щодо зменшення інфляції", ─ зазначив Василь Фурман.

Економіст зауважив, що Національний банк не дає прогнозів щодо зростання чи падіння курсу української гривні. В окремі періоди НБУ може продавати долари з золотовалютних резервів або поповнювати їх.

"Національний банк не дає прогнозів  щодо зростання чи падіння курсу української гривні, тому що згідно рішення Ради Національного банку України НБУ проводить політику плаваючого обмінного курсу, і курс визначається ринком. В окремі періоди НБУ може продавати долари з золотовалютних резервів для підтримання курсу української гривні або викуповувати долари з ринку для поповнення золотовалютних резервів", ─ сказав він.

Член ради НБУ додав, які фактории впливають на курс української гривні.

"Якщо говорити про минулий рік, то курс, який затвержується НБУ, на початку року був більшим, ніж на кінець року. НБУ викупив з ринку півтора мільярди доларів для поповнення золотовалютного ринку, тобто валютних резервів України. Тому якщо говорити про ключові фактори, які впливають на курс української гривні, це зростання цін на світових сировинних ринках та зростання світової економіки, які є позитивними. Крім того, ми провели чимало структурних реформ у нашій державі, які також позитивно впливають на курс української гривні. Проте нам потрібно ще проводити багато реформ, зокрема створити ефективну судову систему та митну службу", ─ пояснив Фурман.

Нагадаємо, керівництво НБУ прогнозує, що в рік виборів коливання курсу гривні до долара буде незначним.

Прослухати повну версію.