Мінкульт хоче внести кримськотатарський "Орнек" в список нематеріальної спадщини ЮНЕСКО

Мінкульт хоче внести кримськотатарський "Орнек" в список нематеріальної спадщини ЮНЕСКО

Міністерство культури України подасть ЮНЕСКО заявку на включення кримськотатарського орнаменту Орнек до реєстру нематеріальної культурної спадщини світу. Про це в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні.Вдень" повідомила голова прес-служби Міністерства культури Юлія Доценко
 
"Кримськотатарський орнамент "Орнек", цей орнамент минулого року був внесений Міністерством культури до національного реєстру нематеріальної культурної спадщини. Вже зараз підготовлено номінаційне досьє і ми будемо подавати його в ЮНЕСКО, для того, щоб він став об'єктом світової нематеріальної культурної спадщини", —  повідомила Юлія Доценко.
 
"Орнек" — це національний кримськотатарський орнамент, одне з найдавніших досягнень культури кримськотатарського народу. Орнамент містить у собі об'єднані у композицію дрібні елементи, переважно рослинного та геометричного характеру симетричного та асиметричного розташування. Основною символікою є зображення квітів і дерев у відтінках рожевого, зеленого, жовтого і синього кольорів.
 
Слухати повну версію.
 
 
    Фото - virtmuseum.uccs.org.ua