Гривня починає зміцнюватися — голова Ради НБУ

Гривня починає зміцнюватися — голова Ради НБУ

Гривня демонструє динаміку до зміцнення. Про це в ефірі Українського радіо в програмі "Персона ґрата" розповів голова Ради Національного банку Богдан Данилишин.
 
"Сьогодні гривня вже починає зміцнюватися. В Україну все ж таки надходить валютна виручка, тому що в нас буди значні експортно-імпортні операції, в першу чергу в сфері агро-промислового виробництва. Тому ці коливання є тимчасовими, це так би мовити, відкладений попит, який пов'язаний з великою кількістю вихідних днів в кінці 2018- на початку 2019 року. Жодних пересторог щодо серйозної волатильності національної валюти немає", — зазначив Богдан Данилишин.
 
 
За його словами, інфляція у 2019 році планується в межах, запланованих бюджетом, оскільки всі фактори ризику враховані.
 
"У 2019 році я думаю, що навіть не зважаючи на те, що заплановано підвищення цін на газ для населення і ряду інших показників, які пов'язані з тарифами і послугами, двічі перегляд програми з МВФ у травні і листопаді, в прогнозних показниках НБУ ці фактори враховані. Я сподіваюся, що 2019 рік нам вдасться закінчити з показником за індексом споживчих цін десь на рівні 7%", — переконаний він.
 

Нагадаємо, за підсумками 2018 року міжнародні резерви України зросли на 10,6% і на 01 січня 2019 року сягнули 20,8 млрд доларів США.

Збільшити міжнародні резерви вдалося завдяки отриманню Україною зовнішнього фінансування та купівлі Національним банком надлишку валюти на міжбанківському ринку.

19 грудня Рада директорів Міжнародного валютного фонду ухвалила програму допомоги stand-by для України на 14 місяців на загальну суму 3,9 млрд доларів. Перший транш кредиту на суму 1,4 млрд доларів надійшов до міжнародних резервів НБУ 21 грудня 2018 року.

Слухати повну версію.