Нові ставки туристичного збору — коментують експерти

Нові ставки туристичного збору — коментують експерти

Верховна Рада наприкінці минулого року внесла зміни до Податкового кодексу щодо стягнення туристичного збору. В ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні.Ввечері" фахівці прокоментували, як зміни вплинуть на індустрію гостинності в Україні.
 
Народний депутат, секретар комітету Верховної Ради з питань сім'ї, молодіжної політики, спорту та туризму, голова підкомітету з питань розвитку туризму, курортів та рекреаційної діяльності Анна Романова
 
Суть нововведень
 
Туристичний збір, який раніше сплачував кожен гість, сплачувався  від вартості номера. От, наприклад, приїхали ви до якоїсь сільської садиби, яка коштує 300 грн, то ви сплатите умовно 303 грн за двомісний номер і це була адекватна ціна. Зараз, після внесених змін ставку туристичного збору заклали не від вартості номеру, не 1%, а від мінімальної зарплати для всіх: як для сільської садиби, хостела, так і для люксового 5-зіркового готеля.
 
Навіть мінімальні ставки, якщо їх приймуть місцеві ради, вони будуть несправедливими для різного типу закладів розміщення. Наприклад, у маленьких турзбір буде сягати близько 20% вартості всього номера, а у великих — до 5%.
 
Які наслідки для бізнесу
 
Це означає хаос і нерівномірне ціноутворення. Це дуже вдарить по дрібних закладах, які ймоірно підуть в тінь, або скоротять робочі місця, або закриються.
 
Хто ініціював зміни
 
Ці нововведення були введені в податковий кодекс після першого читання, вони не проходили профільний комітет. Автор ініціативи — депутат групи Відродження Антон Яценко. (Українське радіо намагалося зв'язатися з депутатом). Як він сам пояснює, це для того, щоб когось вивести з тіні, але ми розуміємо, що навпаки такі  зміни заміняють в тінь.
 
Сприйняття змін учасниками ринку
 
Менеджер туристичної компанії Віталій Федорченко
 
Спільнота гостинності надзвичайно обурена цими змінами і категорично протестує проти порушення чинного законодавства, тобто регламенту Верховної Ради щодо проходження попередніх слухань та опрацювання комітетами цього питання.
 
Сприйняття змін органами місцевого самоврядування
 
Аналітик з бюджету Асоціації міст України Тетяна Палійчук 
 
Ми очікуємо, що місцеві бюджети отримають більше надходжень від цього збору. Планується, що надходження становитимуть понад 120 млн грн на рік, в той час як у 2018 році такі надходження складали 78 млн грн. Такі зміни дадуть змогу органам місцевого самоврядування використовувати отримані кошти на розвиток туристичної сфери. Очікується, що такі зміни не будуть негативно позначатися на розвитку туристичної галузі. 
 
Слухати повну версію.