Греція заявила про втручання Росії у внутрішні справи країни

Греція заявила про втручання Росії у внутрішні справи країни

Міністерство закордонних справ Греції назвало коментар російського МЗС щодо рішення парламенту Македонії про перейменування країни втручанням у справи Греції.

Про це йдеться у заяві МЗС Греції.

"Залучення російського міністерства закордонних справ до внутрішніх політичних подій у дружніх країнах не відповідає рівню відносин між Грецією та Росією та давніми зв'язками дружби між нашими народами. Водночас, це викликає занепокоєння, оскільки не враховує скоординованого та ефективного демократичного функціонування інститутів у Греції, конституція якої містить чіткі положення для будь-яких можливостей у внутрішньому політичному порядку, що, безумовно, не є полем для коментарів щодо частини третіх сторін", — йдеться у повідомленні.

Уряд Греції також висловив впевненість, що Росія відтепер використовуватиме конституційну назву колишньої Югославської Республіки Македонії "Республіка Північна Македонія", поважатиме почуття грецького народу у використанні назви "Македонія" і утримається від заяв, які є втручанням у внутрішні справи Греції.

Македонські парламентарі 11 січня схвалили внесення поправок до конституції, якими передбачено зміну назви країни з Республіка Македонія на Республіка Північна Македонія.

Нагадаємо, з 2005 року Греція блокує вступ Республіки Північна Македонія в НАТО і Євросоюз, оскільки не хоче, щоб сусідня країна носила назву грецького регіону — Македонія. Греки вважають, що назва "Македонія" належить одній з їх північних провінцій, де народився Олександр Македонський, а сусідня країна нібито просто запозичила назву для своєї країни. Тепер, після перейменування Македонії, грецький парламент має затвердити договір про нову назву сусідньої країни як Республіки Північна Македонія.