Нова назва для "українського коньяку": стали відомі результати голосування

Нова назва для "українського коньяку": стали відомі результати голосування

Стали відомі результати голосування щодо нової назви, яка прийде на заміну "коньяку України".

Голосування було розміщене на Facebook-сторінці проекту "Географічні зазначення в Україні".

Результати такі:

Український бренді / Бренді України (25,6%)
Бурштин / Бурштинок / Бурштиняк (9,4%)
Гайстер (8,5%)
К'янок (7,9%)
Дубовик / Дубняр (7,2%)
Брунат (5,3%)
Каннук (4,5%)
Укрньяк / Украньяк (4,3%)
Сонцедар / Сандар / Виндар (3,3%)
Бревіс (3%)

 

За інформацією проекту, усі інші варіанти набрали менше трьох відсотків голосів, всього в голосуванні взяли участь 16379 людей. 

Як повідомлялося, у пошуку нової назви для коньяку України взяли участь представники виробників, торгових мереж, ресторанного бізнесу, а також влада, профільні асоціації, освітяни й науковці, маркетологи, сомельє і навіть філологи. Під час обговорень серед критеріїв нової назви найчастіше називалися унікальність, автентичність, милозвучність (в тім числі й іншими мовами), але при цьому простота й запам’ятовуваність.

На голосування було винесено близько 30 назв: наприклад, укрньяк, мизарон, к’янок, гайстер, сонцет, сонцедар, златець, златовин, бурштин, пломінь, грогон, виналь та інші.

Відповідно до Угоди про асоціацію з ЄС, Україна зобов'язалася з 2026 року відмовитися від використання захищеного географічного зазначення "коньяк" для продукту вітчизняного виробництва, адже коньяк – алкогольний напій з білих сортів винограду, який виготовлено в окрузі міста Коньяк у регіоні Нова Аквітанія у Франції.