Полозов: захист буде домагатися відкритого слухання щодо полонених у Росії українських моряків

Полозов: захист буде домагатися відкритого слухання щодо полонених у Росії українських моряків

Адвокат Микола Полозов повідомив, що команда захисту військовополонених українських моряків буде домагатися відкритого слухання судового засідання про продовження їм арешту.

За його словами, стало відомо, щ
о Федеральна служба безпеки Росії хоче зробити це засідання закритим.

"Позиція команди захисту військовополонених українських моряків – відкриті і прозорі судові засідання, що відповідають принципам відкритості при здійсненні судочинства. З обов’язковим допуском на них ЗМІ, представників посольств іноземних держав, уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Людмили Денісової, а також родичів військовополонених моряків", – написав Полозов.

Нагадаємо, всі 24 українських моряка з судів "Нікополь", "Бердянськ" і "Яни Капу", захоплених спецпризначенцями Росії в Азовському морі, заявили слідству, що є військовополоненими.

Відповідно, якщо моряки є військовополоненими, згідно з Женевською конвенцією у Росії немає законного права на те, щоб судити полонених солдатів.

Як повідомлялося, 25 листопада українські кораблі в Азовському морі захопив спецназ Росії, кораблі  з екіпажами були доставлені в Керч. Пізніше в окупованому Сімферополі суд арештував і звинуватив українських моряків у порушенні кордонів Росії. Згодом їх відправили до московських СІЗО "Лефортово" та "Матросская тишина".