Методи, якими НБУ стримує інфляцію, не дуже сприяють розвитку економіки — Пендзин

Методи, якими НБУ стримує інфляцію, не дуже сприяють розвитку економіки — Пендзин

Виконавчий директор Громадської спілки "Економічний дискусійний клуб" Олег Пендзин переконаний, що методи, якими Національний банк України стримує інфляцію, не дуже сприяють розвитку економіки. Про це він розповів в ефірі Українського радіо в програмі "Економ-варіант".

Ведучий:

Сергій Сулим

 

"Те, що ми бачили у минулому році (рівень інфляції не більше 10% — ред.) є ознакою серйозної роботи Національного банку України, хоча методи, якими НБУ стримує інфляцію, не дуже сприяють розвитку економіки", — зауважив Олег Пендзин.

Він додав, що "одним з розповсюджених методів стримання інфляції є підняття ставки рефінансування. Якщо ви піднімаєте ставку рефінансування, ви робите дорогі кредити. Якщо ви робите дорогі кредити, то — дорогі гроші. Якщо дорогі гроші, ви робите значно важчим залучення їх у вільну економіку, і можливість отримання кредитів збільшується. Як наслідок, ви маєте елемент сповільнення економічного розвитку".  

Нагадаємо, вперше з 2013 року інфляція в Україні не перейшла позначку у 10 відсотків. У 2019 році Міжнародний валютний фонд прогнозує подальше її зниження до 7 відсотків.

Прослухати повну версію розмови.