Фахівець з персонального розвитку розповіла, як потрібно планувати

 Фахівець з персонального розвитку розповіла, як потрібно планувати

Фахівець з персонального розвитку Ірина Оксенюк в ефірі Українського радіо в програмі "Жити краще" розповіла, як потрібно планувати.

Ведучі:

Марина Кулікова, Оксана Маловічко

 

"Планування починається зі звіту самому собі, точніше аналізу. Треба визначитися, де я знаходжусь, точно знати свої вихідні дані, запитати у себе, який маєте потенціал", —  зазначила Ірина Оксенюк.

Фахівець з персонального розвитку  зауважила, як обрати найефективніший метод планування.

"Метод планування треба підбирати під себе. Треба створювати власну систему організації себе, і вона доволі часто передбачає перевірені та основні елементи. Починайте з простих технік, наприклад , планування звечора на наступний день: що ви хочете зробити, що ви хочете встигнути, скільки у вас задач на день. Коли ви починаєте планувати 10 задач на день, ви можете спробувати визначити, скільки хвилин потрібно на кожну, і тоді ви вже зможете оцінити, чи їх можна помістити в одну добу. Іноді можна написати такий список, який фізично неможливо зробити за одну добу, а потім люди себе картають, що не виконали якісь завдання. Потрібно реалістично оцінювати свої ресурси та потенціал", — пояснила експерт.

Ірина Оксенюк розповіла, що систему планування варто поділити на декілька частин.

"Починайте з вивчення себе, ставте собі різні запитання, чесно зізнавайтесь, що ви справді хочете. По друге, плануйте і підпорядковуйте собі той час, який точно вам належить, наприклад, ранки та вечори. Ми можете привчати себе робити ритуали, тобто маленькі щоденні дії. Таким чином, наприклад, ви можете виділити 15 хвилин на вивчення іноземної мови, 5 хвилин на зарядку. Планування року або навіть 10 років починається тоді, коли ви можете впливати на той день, який з вами відбувається", — сказала вона.

Експерт також вважає, що потрібно звертати увагу на своє оточення у разі, якщо ви хочете поділитися своїми планами.

"Звертайте увагу на своє оточення. Якщо вас підтримують, то ви можете поділитись своїми планами. Якщо ж ні, якщо вам нагадують, що у вас нічого не вийде, то не варто, аби уникнути конфліктних ситуацій", — зауважує Оксенюк.

Прослухати повну версію розмови.

Джерело фото: Pinterest