Багато очікувати від тристоронніх переговорів щодо газу не варто — Михайло Гончар

Багато очікувати від тристоронніх переговорів щодо газу не варто — Михайло Гончар

Москва очікує результатів виборів в Україні і всіляко затягує час, тому проривів на тристоронніх переговорах щодо транзиту газу очікувати не варто. Таку думку в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні.Ввечері" висловив президент центру глобалістики “Стратегія XXI” Михайло Гончар.
 
"Я гадаю, що багато очікувати від цієї тристороньої зустрічі не варто, оскільки є політична директива Кремля чекати виборів в Україні. Мовляв, наші до влади прийдуть і все поміняється. Тоді мовляв, Газпром буде вести переговори з іншою переговорною командою і таким чином, мовляв, вдасься не просто відбити нинішні претензії Нафтогазу, а й не сплачувати те, що Газпром згідно з рішенням Стокгольмського арбітражу винен Нафтогазу", — вважає Михайло Гончар.
 
Разом з тим, за його словами, переговорні позиції України на переговорах є надійними.
 
"Переговорні позиції України доволі надійні, по-перше, тому що за плечима у Нафтогазу виграш Стокгольмського арбітражу саме по транзитному контракту, є і наступний позов, поданий минулого року, з претензіями порядку 12 млрд дол. Це те, що примушує нервувати Газпром, навіть у випадку, якщо виграшу 12 млрд не буде виграш в 1 млрд, все одно це означає проблеми для Газпрому", — впевнений експерт.
 
Нагадаємо, 9 січня віце-президент Єврокомісії Марош Шефчович анонсував, що 21 січня у Брюсселі відбудуться тристоронні переговори щодо транзиту газу за участі України, Росії та ЄС. Зустріч буде відштовхуватися від прогресу, досягнутого під час попередніх політичних і експертних раундів.
 
В результаті першого раунду переговорів у липні 2018 року було окреслене коло питань, які повинні пропрацювати експерти, в тому числі - розрахунок довгострокових потреб європейських споживачів в газі. 
 
Зазначимо, чинний контракт щодо транзиту російського газу через Україну закінчується в кінці 2019 року. 
 
Слухати повну версію.