Україна визначилась, кого бачить наступним генсеком Ради Європи

Україна визначилась, кого бачить наступним генсеком Ради Європи

Серед кандидатів на посаду нового генерального секретаря Ради Європи Україна підтримає голову МЗС та віце-прем'єра Хорватії Марію Пейчинович-Бурич.

Це випливає із заяви заступника голови МЗС України Сергія Кислиці у його Twitter.

Позиція України також викладена на офіційному сайті МЗС України.

"Вагомий внесок країн Центральної та Східної Європи у поширення та зміцнення демократії на всьому континенті не визнаний Радою Європи, коли мова йде про заміщення посади Генерального Секретаря. Ми вважаємо, що представники цих країн мали б отримати можливість очолити Секретаріат вперше за сімдесят років існування Ради Європи.

За всі ці роки багато гідних та впливових чоловіків успішно керували роботою Секретаріату, але серед них була лише одна жінка. Представник Франції Катрін Лалум’єр значною мірою сприяла об'єднанню двох частин Європи у 1989-1994 роках.

Сьогодні Раді Європи як ніколи потрібен лідер, який зможе об'єднати членів Організації, спираючись на принципи та цінності, закріплені в її Статуті. Хоч ми і переконані, що найкращий і найсильніший кандидат має перемогти у прозорій та чесній боротьбі, ми наполягаємо на тому, що після 70 років домінування чоловіків на чолі Секретаріату, жінки Європи мають отримати ще одну можливість скеровувати Раду Європи крізь бурхливі часи", — йдеться у повідомленні.

Як повідомлялося, у Раді Європи оголосили список кандидатів на пост генерального секретаря Ради Європи на заміну Турбйорну Ягланду, каденція якого на цій посаді спливає у жовтні 2019 року.

Згідно з інформацією Ради Європи, на посаду претендують четверо кандидатів: віце-прем'єр, міністр закордонних справ та оборони Бельгії Дідьє Рейндерс, колишній прем'єр-міністр Литви та член литовського Сейму Андрюс Кубілюс, колишній міністр закордонних справ та депутат грецького парламенту Дора Бакоянніс, голова комітету міністрів Ради Європи, віце-прем’єр міністр та міністр закордонних і європейських справ Хорватії Марія Пейчинович-Бурич.

Комітет міністрів Ради Європи у березні проведе інтерв’ю з усіма кандидатами та визначиться з остаточним списком, який передасть на розгляд ПАРЄ, яка обере наступного генерального секретаря у червні 2019 року.