Україна може відмовитись від імпорту овочів, але заважає неефективне використання сховищ — експерт

Україна може відмовитись від імпорту овочів, але заважає неефективне використання сховищ — експерт

Україна повністю може себе забезпечити овочами борщового набору та яблуками, але сховища використовуються неефективно. Про це в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні.Вдень" повідомила незалежний експерт плодоовочевого ринку східної Європи Тетяна Гетьман.
 
“Якщо дивитися на обсяги зберігання, скільки в нас збудовано сховищ, то ми цілком можемо себе задовольнити по овочах борщового набору і яблуках протягом всього року. Теоретично, нам навіть не треба імпортувати цю продукцію, якщо все гаразд з урожаєм, але в нас не завжди ефективно використовуються ті самі сховища, тобто, наприклад, компанія, яка займається суто торгівлею, але не вирощує продукцію, вона бере в аренду сховище і закупає в фермера урожай, але не знає потенціал зберігання цієї продукції, тому дуже часто бувають великі відходи і собівартість того, що залишається стає більшою. Відповідно, втрати в такому форматі ведення бізнесу досить великі”, — вважає Тетяна Гетьман.
 
Нагадаємо, за підсумками 2018 року Україна увійшла до п’ятірки лідерів серед країн, з яких до ЄС надходить імпорт сільськогосподарської продукції. Разом з тим, цієї осені в Україну почали імпортувати столовий буряк та моркву. 
 
Слухати повну версію.