Сенцов у колонії закінчив писати роман — Геращенко

Сенцов у колонії закінчив писати роман — Геращенко

Перший віце-спікер Верховної Ради України Ірина Геращенко повідомила, що отримала листа від українського режисера і політв'язня Олега Сенцова, у якому він пише, що закінчив писати роман і очікує його видання цього року.

Про це вона написала у Фейсбук.

"Олег пише, що продовжує багато працювати, наприкінці грудня 2018 закінчив новий роман. Чекає, що цього року вийде в світ збірка його оповідань, роман і розпочнуться зйомки кіно чи театральна постановка по його сценарію", — зазначила Геращенко.

За її словами, коли "читаєш такої сили листа, написаного 30 грудня 2018 у в‘язниці, отриманого після проходження тюремної цензури тільки зараз, вчергове дивуєшся мужності Олега й налаштованості на позитив, попри всі важкі обставини".

"Я не собираюсь падать духом или тем более, унывать — не дождутся!.... В общем, я не собираюсь прекращать ни творческую деятельность, ни общественную", — пише у листі Олег.

Нагадаємо, Олег Сенцов зараз відбуває покарання в російській колонії в місті Лабитнангі за Полярним колом. Українського режисера схопили в анексованому Криму 2014-го, за рік російський суд ухвалив ув’язнити його на 20 років, звинувативши в тероризмі. Сенцов усе заперечує. 145 днів він голодував — вимагав звільнити всіх українських політв’язнів із російських колоній. 5 жовтня припинив протест, бо тюремники погрожували годувати його силоміць. За час голодування у Сенцова постраждали практично всі внутрішні органи.

Як повідомлялося, Суспільне стало інформаційним партнером вистави за мотивами п'єси Олега Сенцова "Номери", прем'єра якої відбулася 7 грудня 2018 року на "Сцені 6" у приміщенні "Довженко центру".

Читайте також — Продюсерка вистави "Номери" за п'єсою Сенцова: прагнемо, щоб спектакль побачили не лише в Києві

"Номери" — не просто антиутопія, а пророча п'єса, сюжет якої безпосередньо пов'язаний із долею її автора, незаконно ув'язненого в Росії українця Олега Сенцова. Це — розповідь про ув'язнене суспільство, яке намагається побороти свої страхи, отримати утопічну свободу, але продовжує бігти по колу.

В утопічному світі номерів все підкоряється строгій системі та верховному богу — Нулю. Десять героїв уже звикли весь час бігти по колу. У них немає права обирати, як жити й кого кохати. Вони існують за законом інерції, доки один із них не починає протестувати проти звичного порядку речей.