У Великобританії відновлюють дебати щодо Brexit — ЗМІ

У Великобританії відновлюють дебати щодо Brexit — ЗМІ

Напередодні ключового голосування 15 січня британський парламент сьогодні розпочне обговорення угоди про Brexit, про яку прем’єр-міністр Тереза Мей домовилася з ЄС.

Про це повідомляє BBC.

"Перед початком голосування наступного вівторка очікується п'ятиденне обговорення умов виходу Великобританії та майбутніх відносин з ЄС", — йдеться у повідомленні.

Прем'єр-міністр Великобританії Тереза Мей скасувала початкове голосування 11 грудня, коли зрозуміла, що парламент її не підтримає, і почала шукати додаткових письмових гарантій від європейських лідерів.

Очікується, що міністри опублікують документ, який пізніше запропонує заходи, спрямовані на послаблення занепокоєння щодо наслідків плану Мей на майбутнє Північної Ірландії.

Політичний кореспондент ВВС Вікі Янг сказав, що вони включають надання зборам Північної Ірландії повноважень голосувати проти будь-яких нових правил ЄС, якщо набуде чинності так звана домовленість.

Нагадаємо, що основною проблемою переговорів щодо Brexit було питання врегулювання кордонів Північної Ірландії. ЄС говорив про те, що ця країна, не залежно від того, якими будуть відносини між Великобританією і ЄС в майбутньому, має залишатися складовою єдиного ринку товарів і митного союзу. У Великобританії заявили, що не можуть мати різні регуляторні режими для різних частин Великобританії.

Як повідомлялося, 25 листопада на позачерговому саміті в Брюсселі 27 лідерів держав Євросоюзу схвалили угоду про вихід Великої Британії з ЄС, країна повинна вийти з ЄС 29 березня 2019 року, через два роки після того, як Лондон подав заяву про вихід із співтовариства відповідно до результатів референдуму у червні 2016 року, на якому схвалили Brexit.

Зазначимо, що досягнуті домовленості Великобританії та Євросоюзу передбачають, що ЄС і Великобританія встановлять єдиний митний простір з кінця перехідного періоду і до визначення відносин у майбутньому. При цьому Північна Ірландія залишатиметься частиною митної території, як і решта Великої Британії, без застосування будь-яких тарифів, квот, перевірок або правил походження товарів.

10 грудня суд Європейського союзу ухвалив рішення, що уряд Великої Британії в односторонньому порядку може скасувати Brexit.