Експерт: виходом з шатдауна в США може бути зменшення вартості стіни на кордоні з Мексикою

Експерт: виходом з шатдауна в США може бути зменшення вартості стіни на кордоні з Мексикою

Імовірним варіантом виходу з політичної кризи у США є досягнення компромісу щодо будівництва стіни на кордоні з Мексикою, зокрема, через зменшення вартості проекту. Таку думку в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні.Зранку" висловив експерт-міжнародник Борис Тізенгаузен.

'Демократи після виступу Трампа звичайно розкритикували його, але найголовніше, що вони окреслили те, як бачать цю стіну. Вони казали, що 5 з лишнім млрд дол на такий проект — це багато, стіна не повинна бути висотою 30 футів і не має бути бетонною, а достатньо металевої. Звичайно такий проект буде набагато дешевшим і можливо це і буде компромісним варіантом, якого вдасться досягти на переговорах у Білому домі Дональду Трампу з лідерами демократичної більшості", — зазначив експерт.

За його словами, шатдаун є звичною практикою для США і повторюється регулярно.

"Це класична гра демократів з республіканцями на початку кожного року тому що одні хочуть бюджет на свої проекти, інші — на свої. Оскільки не вдається швидко узгодити цей бюджет, частина держслужбовців залишається без зарплати, а частина йде в неоплачувану відпустку, тому що грошей на їх утримання немає", — підкреслив Борис Тізенгаузен.

Нагадаємо, сьогодні вночі Дональд Трамп виступив зі зверненням до громадян США щодо проблем з нелегальною міграцією та трафіком наркотиків з Мексики.

Раніше Сенат США не зміг узгодити проект бюджету країни, через що 20 січня тимчасово призупинилася робота деяких держустанов США. Головною причиною цього є розбіжності між демократами і республіканцями щодо планів президента США побудувати стіну на кордоні з Мексикою.

Слухати повну версію.