Підвищення зарплатні військовослужбовцям не стосується військових пенсіонерів — Трохименко

Підвищення зарплатні військовослужбовцям не стосується військових пенсіонерів — Трохименко

Підвищення зарплатні військовим буде здійснюватиметься за рахунок підвищення преміального фонду, тому не вплине на пенсії військових пенсіонерів. Про це в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні.Ввечері" повідомив представник Уповноваженого ВРУ з прав людини у справах захисту прав військовослужбовців Олег Трохименко.

"Це підвищення буде відбуватися тільки за рахунок підвищення фонду преміювання. Тобто, воно ніяким чином не відобразиться на тих пенсіонерах-військовослужбовцях, які отримують пенсії. Їм пенсії у зв’язку з підвищенням грошового забезпечення військовослужбовцям не буде", — зазначив Пархоменко.

Зазначимо, згідно з законом "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" пенсії військових прив'язані до зарплат. Якщо більшості українців виплати рахують за формулою, то у військовослужбовців діє норма – пенсія в розмірі не менше 50% зарплати.

За словами чиновника, у середньому зарплатня військовослужбовців зросте більш ніж на третину.

"Підвищення буде відбуватися в середньому на 38%. Тобто, якщо ми говоримо про військовослужбовців рядового складу за контрактом першого року служби, то в них було 7200 грн. З початку цього року воно буде  дорівнювати 10 тис. грн. І так по всіх категоріях. Відповідно до постанови кабінету міністрів №704 2016 року, де наведено відповідні тарифні розряди, коефіцієнти і є прив’язка до мінімальної заробітної плати, яка встановлюється на 1 січня кожного року", — підкреслив чиновник.

Нагадаємо, з 1 січня набуває чинності новий кошторис країни, який народні депутати ухвалили ще в ніч проти 23 листопада 2018 року. Бюджет, зокрема, передбачає підвищення мінімальної зарплатні до 4173 гривень. На кінець 2018 року мінімальна зарплатня в Україні становила 3723 гривень. Крім того, планується, що зростання видатків на безпеку дозволить підвищити зарплати військовим та правоохоронцям.

Слухати повну версію.