В Україні змінено умови вступу до вишів — Міносвіти

В Україні змінено умови вступу до вишів — Міносвіти

Міністерство освіти і науки України затвердило умови прийому до вишів, на вступників чекають зміни у творчих конкурсах, прохідних балах та пільгах.

Про це повідомляє прес-служба Міносвіти.

Як повідомляється, мінімальні прохідні бали 150 та 130 для окремих спеціальностей, творчі конкурси до подачі заяв, компактніші терміни вступної кампанії та інші новації чекають на вступників наступного року.

"Для вступу на бакалавра (магістра медичного, фармацевтичного, ветеринарного спрямування) прийматимуть сертифікати ЗНО 2017, 2018 та 2019 років, окрім оцінок з англійської, французької, німецької та іспанської мов. З іноземних мов зараховуватимуть лише сертифікати 2018 та 2019 років. Вступник може подати сертифікати в будь-якій зручній йому комбінації", — йдеться у повідомленні.

Також змінено строки проведення творчих конкурсів, які відбуватимуться з 1 до 10 липня — до початку подання заяв, а для контрактників передбачена друга сесія творчих конкурсів — з 11 до 22 липня.

З 2019 року запрацює механізм першочергового зарахування тих вступників у медичні та педагогічні виші, що готові після закінчення навчання працювати в сільській місцевості. Йдеться про вступників на спеціальності галузей знань "Освіта/Педагогіка" і "Охорона здоров’я", які укладуть угоду про відпрацювання не менш як 3 роки в селі або селищі міського типу. При цьому з минулих років залишаться коригувальні коефіцієнти — першочерговий, сільський, галузевий.

На наступний рік розширена практика мінімальної кількості балів для вступу. Йдеться про спеціальності "Право", "Публічне управління та адміністрування", "Міжнародні відносини", "Міжнародні економічні відносини", "Міжнародне право", "Фармація, промислова фармація". Щоб подати на них заяву, потрібно мати конкурсний бал не менше 130.

Читайте також — Олег Шаров: 98,8 % заяв вступників було подано в електронному вигляді

Мінімальний поріг встановлено також на спеціальності "Стоматологія", "Медицина", "Педіатрія". Для участі в конкурсі потрібно мати не менше 150 балів по другому і третьому конкурсних предметів.

Ще одна важлива новація 2019 року – розширення пільг для учасників бойових дій, які будуть поширені на всіх вступників цієї категорії, а не лише на учасників бойових дій АТО/ООС, як було раніше.