Громадські організації мають сумніви в доброчесності деяких кандидатів до ВАС

Громадські організації мають сумніви в доброчесності деяких кандидатів до ВАС

Громадські організації проаналізували список кандидатів до Вищого антикорупційного суду та виокремили серед них, зокрема, суддів Євромайдану та кандидатів з сумнівними статками.

Про це повідомляє антикорупційна організація Transparency International Ukraine.

Вища кваліфікаційна комісія суддів 27 грудня опублікувала список кандидатів до Вищого антикорупційного суду, які успішно склали іспити. За підсумками першого етапу 113 претендентів продовжать участь у конкурсі.

"Громадські організації Трансперенсі Інтернешнл Україна, Центр протидії корупції, Фонд DEJURE і Автомайдан проаналізували список кандидатів до антикорсуду і виділили сумнівних претендентів. Серед кандидатів, які успішно склали іспити, виявилися судді Майдану, кандидати з сумнівними статками, і ті, хто відзначилися особливо неетичною поведінкою", — йдеться в повідомленні.

У Громадської ради міжнародних експертів є 30 днів, щоб заблокувати сумнівних кандидатів. При наявності сумнівів у доброчесності того чи іншого кандидата вони зможуть ініціювати розгляд цього питання на засіданні з Вищою кваліфікаційною комісією суддів.

За даними організації, список кандидатів, які, на думку громадських організацій, не гідні бути суддями Вищого антикорупційного суду, презентують 9 січня в Українському кризовому медіа центрі.

Нагадаємо, у межах судової реформи в країні формуються нові суди: Верховний Суд, Вищий антикорупційний суд та Вищий суд з питань інтелектуальної власності.

12 листопада Вища кваліфікаційна комісія суддів України розпочала кваліфікаційне оцінювання для 270 кандидатів, що претендують на посади суддів Вищого антикорупційного суду.

Судову реформу запустили у 2016 році схваленням закону про судоустрій і статус суддів, проте спеціальний закон щодо діяльності антикорупційного суду Верховна Рада схвалила лише у червні цього року.