Нові санкції України проти Росії мають тактичну та стратегічну частини — експерт

Нові санкції України проти Росії мають тактичну та стратегічну частини  — експерт

Експерт Інституту стратегічних досліджень Ірина Павленко зауважує, що нові санкції України проти Росії мають тактичну та стратегічну частини. В ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Ввечері" вона розповіла, який зміст мають розширені українські санкції проти Росії.

Ведуча:

Олена Зелінченко

"Наш пакет санкцій несе певний зміст. Його прямування можна розділити на дві частини: тактичну та стратегічну. Тактична — це обов’язкова відповідь на ті агресивні дії, які Росія спричинена проти України останнім часом: вибори в окупованих територіях Донецької та луганської областей і агресія у керченській протоці. Ця відповідь була спрямована як проти конкретних фізичних осіб та деяких юридичних, пов’язаних з окупаційними діями Російської Федерації на території України", — зазначила  Ірина Павленко.

Ірина Павленко наголосила, що стратегічна частина впроваджених українських санкцій проти Росії сприятиме тому, що Україна зможе звертатися до міжнародних правових інстанцій для захисту своїх національних інтересів та для ініціювання судових позовів.  

"Стратегічна частина впроваджених українських санкцій проти Росії полягає у тому, що це наш перший юридичний крок, ми окреслюємо коло фізичних а юридичних осіб і в подальшому ми можемо звертатися вже до міжнародних правових інстанцій для захисту своїх національних інтересів, для позовів, наприклад, про відшкодування завданої шкоди", — прокоментувала Павленко.   

Вона додала, що "до санкційного списку увійшли порт на території РФ або підприємства, які брали участь у побудові Керченського мосту, підприємства, пов’язані з Керченською паромною переправою".

Нагадаємо, що 26 грудня РНБО вирішила підтримати запровадження санкцій, насамперед, щодо юридичних та фізичних осіб — російських компаній, бізнесменів, політиків та депутатів, працівників силових структур, які активно підтримували чи сприяли агресивним діям проти України.

Також запроваджено обмежувальні заходи проти організаторів так званих 'виборів" на окупованих територіях Донецької та Луганської областей, а також щодо військових, суддів та правоохоронців, причетних до незаконного захоплення українських моряків під час акту агресії Росії проти України в Керченській протоці 25 листопада.

Прослухати повну версію розмови.