У Національному музеї Тараса Шевченка презентують фотокалендар з дівчатами у стародавніх строях

У Національному музеї Тараса Шевченка презентують фотокалендар з дівчатами у стародавніх строях

В Національному музеї Тараса Шевченка сьогодні відбудеться презентація календаря на 2019 рік, де зображені герої та героїні в національному одязі та традиційних головних уборах. Головна майстриня Ольга Троян розповіла в ефірі "РанокПРО", як проходила робота над створенням календаря та чого чекати від презентації.

Ведучі:

Ярина Скуратівська, Євген Павлюковський

 

Ольга Троян зазначила, що це вже третій календар, випущений майстернею.

"Зараз багато проектів, і це не може не тішити. Але наш календар відрізняється тим, що всі люди, які були задіяні в ньому, працювали на натхненні. Їх об’єднувало те, що всі вони люблять етно, і наш календар вирізняє те, що ми повністю реконструювали головні убори", – зауважила майстриня.

Авторка проекту пояснила, що частина головних уборів на фотографіях є авторськими роботами, без прив’язки до регіону, але інші убори є повною реконструкцією автентичних зразків.

"Робота відбувається по-різному. Ці реконструкції створюються завдяки старовинним фото, автентичним зразкам, – поділилась Ольга Троян. – Ми зверталися в музеї, зверталися до журналів. Одного разу ми звернулися до журналу "Локальна історія", який збирає старовинні фотокартки. Вони нам надали просто в неймовірно гарному розширенні фотокартку, і ми змогли відтворити вінок лише завдяки їм".

Майстриня анонсувала презентацію календаря, що відбудеться сьогодні о 18:00 в Національному музеї Тараса Шевченка.

"Буде виставка, будуть банера, де можна буде добре роздивитися фотографії. Також буде декілька зразків строїв (традиційного українського одягу – ред.) на манекенах. Це все можна буде подивитися, але міряти це, звісно, ніхто не буде. Ми розкажемо, як усе відбувалося, як проходили фотосесії, як створювали вінки. Також буде виступ проекту Zymosis "Nichna". Будуть автентичні співи, буде смачне пригощення. Одна пекарня нам напекла різних смаколиків", – розповіла Ольга Троян.

Нагадаємо, декоратор Ольга Богданова в ефірі Українського радіо порадила, як можна прикрасити помешкання до новорічно-різдвяних свят.