Зміни 2018 року для православ’я в Україні є епохальними, їх можна порівняти з 1991 роком — Зоря

Зміни 2018 року для православ’я в Україні є епохальними, їх можна порівняти з 1991 роком — Зоря

Зміни у 2018 році для православ’я є епохальними, їх можна порівняти з 1991 роком, переконаний владика Євстратій Зоря, архієпископ Чернігівський і Ніжинський. Про це він розповів в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Вдень".

Ведучий:

Роман Коляда

"Зміни, які приніс 2018 рік, є епохальними, принциповими і як і всяка велика подія остаточно можуть бути в повноті оцінені лише на відстані. Ми все ще перебуваємо в процесі. Процес утвердження, становлення триває і буде тривати", — зазначив Євстратій Зоря.

Він зауважив, що те, що українське православ’я пережило за 2018 рік, є аналогією до того, що Україна пережила за 1991 рік.

"Для нашої аудиторії близькою аналогією є 1991 рік. Те, що українське православ’я пережило за 2018 рік, це приблизно те саме, що пережила Україна, українське суспільство за 1991 рік — швидкі, драматичні, але незворотні зміни, які усвідомлюватися нами тоді поступово, і зараз так само будуть усвідомлюватися поступово. Зараз ми розуміємо, що вирішення одних питань тягне за собою появу інших", — пояснив Зоря.

Архієпископ Чернігівський і Ніжинський також зауважив, що розділення українського православ’я сталося в 1992 році.

"Однією з причин стало те, що формально були громадянами України, але ментально залишались у реаліях Радянського Союзу. Ментально зашилась в межах єдиного простору з центром навколо Москви. Ця подвійність українських реалій відчувалася, і за ці три десятиліття вона поступового зменшувалася. Але кожна людина, яка подивиться на ці три десятиліття, зрозуміє і побачить, що поступовий перехід від ідентичності радянської людини до ідентичного українського громадянина — це процес не одного дня і не одного моменту, але перервний і по суті добровільний. Ніхто у примусовому порядку людині не може це нав’язати. Людина тільки сама може це усвідомити", — сказав він.

 

Нагадаємо, 15 грудня відбувся Об’єднавчий собор, на якому вирішувались питання створення єдиної помісної православної української церкви, її статут та предстоятеля. На Об’єднавчому соборі архієреї церков обрали Митрополита Епіфанія предстоятелем Єдиної Помісної Православної Української церкви. 

29 листопада синод Вселенського патріархату схвалив текст Томосу про надання автокефалії українькій церкві.

Прослухати повну версію розмови.

На фото: Євстратій Зоря