Новий транш МВФ знімає ризики для української економіки тільки на півроку — експерт

Новий транш МВФ знімає ризики для української економіки тільки на півроку — експерт

Новий транш Міжнародного валютного фонду знімає ризики для української економіки тільки на півроку. Про це в ефірі Українського радіо в програмі "Економ-варіант" повідомив економіст, викладач Київської бізнес-школи Олексій Геращенко.

"Макрофінансова стабілізація в українських умовах — це дуже нетривалий період, який вимірюється навіть не роками, а місяцями. На найближчі півроку ключові ризики і розмови про дефолт та невиконання зобов’язань знято. Меморандум передбачає такі непопулярні обов’язкові міри як подальше підвищення ціни, є питання щодо приватизації, судової системи, боротьби з корупцією, тому з великою вірогідністю можна казати, що буде складність у виконанні всіх умов. Я думаю, що після президентських виборів почнеться новий виток перемовин і транш, який заходить в Україну, знімає ризики приблизно на півроку, а далі ми будемо бачити наступну серію цієї “Санта-Барбари”з МВФ", — зазначив Олексій Геращенко.

Нагадаємо, 19 грудня Рада директорів Міжнародного валютного фондуухвалила програму допомоги stand-by для України на 14 місяців на загальну суму 3,9 млрд доларів. Перший транш кредиту на суму 1,4 млрд доларів надійшов до міжнародних резервів НБУ вже 21 грудня.

Слухати повну версію.