53% українців вважають, що не відповідають за те, хто є президентом України — дослідження

53% українців вважають, що не відповідають за те, хто є президентом України — дослідження

53% українців вважають, що не несуть особистої вiдповiдальності за те, хто є президентом України, лише 7% громадян висловилися позитивно з цього приводу.

Про це свідчать результати дослідження, проведеного на замовлення Інституту соціології НАН України з 13 по 29 вересня 2018 року.

За даними соціологів, половина громадян України не бачить політиків, яким вони могли б довірити владу або які б ефективно керували країною.
 
Лідерів, які б ефективно керували країною, не бачать 49,3% опитаних, а 20,1% — думають, що такі є. При цьому 30,6% респондентів не змогли відповісти. Також 20,1% українців вважають, що існують партії, яким можна довірити владу, 48,8% таких політичних сил не бачать.

Майже 60% опитаних оцінюють політичну ситуацію в нашій країні як напружену, а ще близько 28% — як вибухонебезпечну. Також переважна більшість респондентів оцінюють життя в нашій країні або як важке (36%), або як нестерпне (46%), і така перевага негативних оцінок є незмінною протягом кількох років.

Серед населення зберігається зневіра в можливість впливати на дії влади — 54% опитаних відзначили, що вони не змогли б нічого зробити у разі порушення їхніх прав з боку уряду Україні, ще близько 31% не змогли визначитися в цьому питанні і лише 15% сказали, що можливості відповідного впливу на уряд є.
     
Серед почуттів, які відчувають громадяни, коли думають про майбутнє України, домінуючою залишається надія — 43% у 2018 році. Водночас суттєве піднесення позитивних очікувань, що відбулося між 2013 та 2014 роками, поступово спадає.

Як повідомлялося раніше, згідно з соціологічним дослідженням, проведеним Київським міжнародним інститутом соціології, 34.3% українців не мають сподівань, що ситуація в Україні покращиться найближчим часом. 78.6% опитаних громадян звинувачують у соціально-економічних негараздах в Україні некомпетентних та/або корумпованих державних діячів, які перебувають при владі.