Більшість українців не розуміє перспектив продажу земель — Яблоновський

Більшість українців не розуміє перспектив продажу земель — Яблоновський

Старший економіст Центру економічної стратегії Дмитро Яблоновський зазначає, що більшість українців не розуміє перспектив продажу земель. Про продовження мораторію на продаж сільгоспземель та провідкритий ринок землі він розповів в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Вдень".

Ведуча:

Галина Бабій

"Більшість українців не розуміють, як буде відбуватись процедура продажу земель. Ми боїмося невизначеності. Але треба перебороти ці емоції і подивитись на це раціонально, не відкриття ринку землі дуже дорого насправді всім нам коштує. Щодо того, як це безпосередньо впливає на пайовиків, вони могли б отримувати більшу орендну плату, оскільки якщо не торгують землею, то і орендна плата є заниженою. Таким чином, українці отримували б більшу орендну плату і за бажання могли б продавати її. Як на мене, то зараз єдиною альтернативою є, якщо вони хочуть отримати максимальний термін здачі оренди, це термін 49 років. Але це не дуже чесно щодо людей похилого віку, оскільки вони могли б продати цю землю за необхідності, і вартість одного гектару землі могла б сягати 3,5 тисяч доларів", — зауважив  Дмитро Яблоновський.

Читайте також — Українці не розуміють, що таке відкритий ринок землі

Експерт зазначив, що після вчорашнього рішення Верховної Ради ситуація залишається незмінною — власники паїв не можуть продавати свою землю, а лише здавати її в оренду.

"Залишається така ситуація, як і минулого року, коли діяв мораторій, і не можна було власникам паїв, а це близько 7 мільйонів українців, продавати свої землю. Вони могли лише здавати її в оренду. З іншого боку, є більше 10 мільйонів державних земель, які також держава не могла продавати, оскільки вони знаходилися під мораторієм. Фактично, цю історію продовжили ще на рік", — додав Яблоновський.

 

Нагадаємо, Верховна Рада України 20 грудня продовжила мораторій на відчуження сільськогосподарських земель.

Законом продовжено дію мораторію на купівлю-продаж та відчуження іншими способами земельних ділянок сільськогосподарського призначення та на внесення права на земельну частку (пай) до статутних капіталів господарських товариств "до набрання чинності законом про обіг земель сільськогосподарського призначення, але не раніше 1 січня 2020 року".

Також законом доручається Кабінету міністрів України до 1 березня 2019 року розробити і внести на розгляд парламенту проект закону про обіг земель сільськогосподарського призначення.

Як повідомлялося, 18 грудня комітет Верховної Ради з питань аграрної політики та земельних відносин рекомендував продовжити мораторій на продаж землі.

Прослухати повну версію розмови. 

На фото: старший економіст Центру економічної стратегії Дмитро Яблоновський